A vasárnapi választás részeredményeinek ismeretében biztosan kijelenthető, hogy nincs olyan párt amely egyedül tudna kormányozni és az is elmondható, hogy az RMDSZ nélkül nem lehet kormányt alakítani Romániában, még akkor sem ha a Népi Mozgalom Pártja (PMP) esetleg bejut a parlamentbe, jelentette ki hétfő délelőtt Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ha a PMP nem jut be a parlamentbe akkor a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és az USR-PLUS koalíciónak 47 százaléka-, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) koalíciónak 46 százaléka lesz. Egyértelmű tehát, hogy az RMDSZ lesz a mérleg nyelve, illetve az is egyértelmű, hogy az RMDSZ semmilyen körülmények között nem fog a szélsőséges AURal „barátkozni és koalíciót alkotni, szögezte le Antal Árpád.

Hozzátette: jelenleg az a legvalószínűbb, hogy vagy PNL és USR-PLUS kisebbségi kormány alakul, vagy PNL, USR-PLUS és RMDSZ által alkotott koalíció, amelynek enyhe többsége lesz a parlamentben, így ha végül a PMP bejut a parlamentbe várhatóan az is bekerül a koalícióba, hogy biztosítsa a kényelmes többséget a kormányházhoz.

Antal Árpád megfogalmazta gyanúját, hogy valakik nagyon szeretnék bejuttatni a parlamentbe a Traian Băsescu volt államfő által alapított PMP-t. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az a gyanús, hogy vasárnap éjjel 1 órakor 97 százalékos volt a szavazatok feldolgozása és ez hétfőn délig még mindig csak 97,5 százalékon állt. „Addig számolják, amíg a megtalálnak annyi szavazatot, hogy legalább az egyik házba be tudják juttatni a PMP-t, amelynek jelenléte a bukaresti parlamentben egyetlen pártot gyengít, az RMDSZ-t, akinek a súlyát és befolyását csökkentheti”, fejtette ki Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere leszögezte: az RMDSZ nem akar mindenáron kormányra kerülni. “Megvárjuk, hogy számolják meg a legutolsó szavazatot is, nézzük meg, kinek hány mandátuma lesz, miként néznek ki a frakciók a parlamentben, utána lesznek tárgyalások. Egyelőre még csak a kormányalakítás lehetőségeit mérlegelhetjük”, mondta Antal Árpád.

Antal Árpád és Tamás Sándor választási értékelő
Antal Árpád és Tamás Sándor választási értékelője
Antal Árpád: akik vasárnap otthon maradtak, hozzájárultak az AUR eredményéhez!

A George Simion és Dan Tanasa által fémjelzett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelenléte a bukaresti parlamentben egy pofon a román demokráciának, véli Antal Árpád, aki egyetért a G4 Media elemzésével, amely valamilyen „intézményi” beavatkozást és hátszelet sejt a szélsőséges párt mögött.

Antal Árpád kifejtette: vasárnap mindenki szavazott, azok is, akik leadták voksukat és azok is, akik otthon maradtak. A távol maradók egyrészt arról döntöttek, hogy a választások utáni döntéseket mások hozzák meg helyettük. Másrészt, aki nem vett részt a választáson az közvetve hozzájárult ahhoz, hogy az AUR nagy százalékot kapjon.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az erdélyi magyar közösség sajnos elszalasztott egy hatalmas lehetőséget, hiszen a románok alacsony részvétele hatalmas esély volt arra, hogy az RMDSZ akár 10 százalékos eredményt érjen el. „Nyilván ezért elsősorban a politikusok a hibásak, mert nem tudtunk elég jól mozgósítani és az erdélyi magyar közösség közel fele nem érezte ennek a választásnak a súlyát”, mutatott rá Antal Árpád.

Hozzátette: a következő években újra kell gondolni a dolgokat, hogy négy év múlva jobban szerepeljünk a választásokon. Ehhez nemcsak a politikai vezetésnek, nem csak az önkormányzati szereplőknek, hanem az értelmiségnek, a véleményformálóknak, közéleti vezetőknek a feladata, hogy tudatosítsák egymás szerepét és felelősségét.