Háromszéken ma 181.419 polgárt várnak ma az urnákhoz, akik 214 szavazókörzetben adhatják le voksukat. A háromszékiek 4 képviselőt és 2 szenátort küldhetnek a bukaresti parlamentbe. Ezekért a mandátumokért összesen 55 képviselőjelölt és 37 szenátor jelölt versenyzik különböző pártok színeiben vagy függetlenként. A részvételi adatokat IDE kattintva követhetik!

20.14

Minden idők legalacsonyabb részvételi arányával zárulhat a választás

Negatív rekordot döntött a részvételi arány. Kevesebb mint egy órával urnazárás előtt országos szinten még csak a választók 31 százaléka élt szavazati jogával, ami mintegy 10 százalékkal kevesebb mint négy évvel ezelőtt. A legaktívabbak továbbra is a déli megyék szavazói. Háromszéken továbbra is elmarad a szavazókedv az országos átlaghoz képest de sikerült lefaragni a nap közben tapasztalt nagy hátrányból. Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint Háromszéken este 8 óráig a közel 182.000 szavazópolgár 30,40 százaléka azaz mintegy 55.100 polgár adta le voksát.

A háromszékiek mai szavazatukkal 4 képviselőt és 2 szenátort küldhetnek a bukaresti parlamentbe. Ezekért a mandátumokért összesen 55 képviselőjelölt és 37 szenátor jelölt versenyzik különböző pártok színeiben vagy függetlenként. A szavazókörzetek este 9 óráig tehát még kevesebb mint egy órát tartanak nyitva.

19.49

A háromszéki rendőrség öt személyt büntetett meg a kampánycsend megsértése miatt, közölte Radu Stroe. A rendőrség szóvivő szerint a közösségi oldalon osztottak meg politikai propaganda anyagot, amiért pénzbüntetést kapott. Nem hivatalos információk szerint a büntetést az RMDSZ háromszéki szervezetének képviselőire rótták ki, mivel a „magyar összefogásra” buzdítottak. Forrásunk szerint a hatóságok nem az „összefogás”, hanem a „magyar” kifejezésben találtak kivetnivalót.

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi kórházba egy részeg urnabiztos vitt mozgóurnát a betegek számára. Úgy tudjuk az egyik román pártszövetség által delegált magyar anyanyelvű urnabiztos vitatkozott a kórház alkalmazottaival. A részeg urnabiztost szondába fújatták amely magas alkohol koncentrációt mutatott leheletében ezért vért is vettek tőle. A részeg urnabiztos cselekedete bűncselekménynek minősül, így eljárást indíthatnak ellene.

19.15

Országos szinten jóval alacsonyabb a választókedv mint négy évvel ezelőtt, Háromszéken ennél is alacsonyabb, közel 2 százalékkal kevesebben adták le szavazatukat mint az országos átlag. Országos szinten este 7 óráig a szavazópolgárok 30 százaléka járult urnákhoz. Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint Háromszéken este 7 óráig a közel 182.000 szavazópolgár 28,30 százaléka azaz mintegy 52.200 polgár adta le voksát. A szavazókörzetek este 9 óráig tehát még másfél órát tartanak nyitva.

18.14

Kevesebb mint 3 óra van felzárkózni az országos átlaghoz!

Háromszéken továbbra is elmarad a szavazókedv az országos átlaghoz képest, mintegy 2 százalékkal kevesebben adták le szavazatukat mint az országos átlag. Országos szinten 18 óráig a szavazópolgárok 28.14 százaléka járult urnákhoz. Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint Háromszéken délután 6 óráig a közel 182.000 szavazópolgár 26,40 százaléka azaz mintegy 47.800 polgár adta le voksát.

17.18

Háromszéken továbbra is elmarad a szavazókedv az országos átlaghoz képest.

Országos szinten 17 óráig a szavazópolgárok 25.30 százaléka járult urnákhoz. Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint Háromszéken délután 5 óráig a közel 182.000 szavazópolgár 22,87 százaléka azaz mintegy 41.500 polgár adta le voksát.

A háromszékiek ma 214 szavazókörzetben voksolhatnak és ezáltal 4 képviselőt és 2 szenátort küldhetnek a bukaresti parlamentbe. Ezekért a mandátumokért összesen 55 képviselőjelölt és 37 szenátor jelölt versenyzik különböző pártok színeiben vagy függetlenként. A szavazókörzetek este 9 óráig tehát még kevesebb mint 4 órát tartanak nyitva.

16.47

Háromszék: büntetések kampánycsend megsértése miatt

A háromszéki rendőrség egy magánszemélyt és egy politikai pártot büntetett meg a kampánycsend megsértése miatt, közölte Radu Stroe. A rendőrség szóvivő szerint egy kézdivásárhelyi személy a közösségi oldalon osztott meg politikai propaganda anyagot, amiért pénzbüntetést kapott.

Ugyanakkor egy háromszéki politikai párt hivatalos oldalán is megjelentek kampány jellegű anyagok, ezért a párt képviselőjét beidézték a rendőrségre és büntető jegyzőkönyvet állítottak ki kampánycsend megsértése miatt, közölte a rendőrség szóvivője. Nem hivatalos információk szerint a büntetést az RMDSZ helyi szervezetére rótták ki, mivel a „magyar összefogásra” buzdítottak. Forrásunk szerint a hatóságok nem az „összefogás”, hanem a „magyar” kifejezésben találtak kivetnivalót.

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi kórházba egy részeg urnabiztos vitt mozgóurnát a betegek számára. Úgy tudjuk az egyik román pártszövetség által delegált magyar anyanyelvű urnabiztos vitatkozott a kórház alkalmazottaival. A részeg urnabiztost szondába fújatták amely magas alkohol koncentrációt mutatott leheletében ezért vért is vettek tőle.

16.22

Szavazni rock’n’roll!

Ezzel a felhívással tett közzé mozgósító videót a háromszéki Miklós Zoltán képviselőjelölt, akit a közéleti tevékenysége mellett dobosként is ismernek. Miklós Zoltán a legendás Beatles együttes Come Together dalával szólít összefogásra és buzdít szavazásra!

16.10

Országos szinten 16 óráig a szavazópolgárok 22.43 százaléka járult urnákhoz. Az Állandó Választási Hatóság Adatai szerint a déli megyékben nagyobb a szavazókedv, míg az erdélyi megyékben ez elmarad az országos átlagtól. Háromszéken 16 óráig közel a közel 182.000 szavazópolgár 19,95 százaléka azaz mintegy 36.000 polgár adta le voksát.

A háromszékiek ma 214 szavazókörzetben voksolhatnak és ezáltal 4 képviselőt és 2 szenátort küldhetnek a bukaresti parlamentbe. Ezekért a mandátumokért összesen 55 képviselőjelölt és 37 szenátor jelölt versenyzik különböző pártok színeiben vagy függetlenként.

15.50

Barna Gergő szociológus: A magyar részvétel egyelőre az országos részvétel alatt van

A 15 órás részvételi adatok alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy az urnazárást követően 2020-ban alacsonyabb lesz a részvétel, mint a 2016-os parlamenti választáson, nagy valószínűséggel nem fogja elérni országos szinten a 40 százalékot, értékelte Barna Gergő szociológus.

A 15 órás magyar részvétel elmarad az országos átlaghoz képest: míg az országos részvétel 20 százalék körül van, a magyar részvételt 19 százalékra lehet becsülni.
Ha a 2016-os parlamenti választás és a 2020-as parlamenti választás 15 órás részvételi eredményeit egymáshoz viszonyítjuk, azt látjuk, hogy most Székelyföldön, Hargita és Kovászna megyében jelentősebb mértékű lemaradás tapasztalható. Bihar megye magyar településein, illetve a szórványmegyék magyar településein pedig a megyei átlagokhoz képest van lemaradás.

A magyar részvétel egyelőre az országos részvétel alatt van, nyilván ennek kihatása lesz az esti eredményekre, amennyiben ezek a tendenciák nem változnak a délután folyamán.

15.45

Aktívabbak a regáti szavazók, mint az erdélyiek. Országos szinten 15.45 óráig a szavazópolgárok 21,63 százaléka járult urnákhoz. Az Állandó Választási Hatóság Adatai szerint a déli megyékben nagyobb a szavazókedv, míg az erdélyi megyékben ez elmarad az országos átlagtól.

Háromszéken 15.45 óráig közel a közel 182.000 szavazópolgár 19,09 százaléka adta le voksát. A háromszékiek ma 214 szavazókörzetben voksolhatnak és ezáltal 4 képviselőt és 2 szenátort küldhetnek a bukaresti parlamentbe. Ezekért a mandátumokért összesen 55 képviselőjelölt és 37 szenátor jelölt versenyzik különböző pártok színeiben vagy függetlenként. A szavazókörzetek este 9 óráig tartanak nyitva, a voksolás törvényességét és a szavazókörök biztonságát 127 rendőr, 40 csendőr, 32 tűzoltó és 5 más belügyi alkalmazott ügyeli fel.

15.38

Bűnvádi eljárás indulhat a részeg sepsiszentgyörgyi urnabiztos ellen

Részeg urnabiztos vitt mozgóurnát a sepsiszentgyörgyi kórházban fekvő betegek számára. Úgy tudjuk az egyik román pártszövetség által delegált magyar anyanyelvű urnabiztos vitatkozott a kórház alkalmazottaival. A részeg urnabiztost szondába fújatták amely magas alkohol koncentrációt mutatott leheletében ezért vért is vettek tőle.

„A kórházból jelezték, hogy furcsán viselkedik az egyik urnabiztos, ráadásul úgy tudjuk, hogy egészségügyben dolgozókat is minősíthetetlen hangnemben szidta. Jelöltként felmehettem a helyszínre, ahol kiderült, hogy az illető alkoholt fogyasztott. Ez bűncselekménynek minősül, eljárást fognak indítani ellene. Gond az, hogy ilyenkor leállítják a mozgóurnát, időt veszítünk. A szavazáshoz való jogunkat senki sem veheti el, a mozgóurna célja is éppen ez, hogy a mozgástehetetlen, beteg emberek is részt vehessenek a választáson” – tájékoztatott Miklós Zoltán képviselőjelölt.

„Több osztályon is járt már a mozgóurna, amikor a kollégáim jelezték, hogy nem megfelelően viselkedik az urnabiztos. Kórházunknak van alkohol-tesztje, leteszteltük az illetőt és pozitív eredményt kaptunk. Nyomban értesítettük a megyei választó bizottságot, ezt követően vérvételre is sor került, hogy minden kétségen felüli legyen az eredmény. Sajnáljuk az esetet, a kórházi bennfekvőknek mindig biztosítottuk alkotmányos joguk gyakorlását, ezért mi is elnézést kérünk az incidensért, örvendünk, hogy a félbeszakadt szavazás folytatódik” – mondta el András Nagy Róbert, a megyei kórház menedzsere.

15.24

Az román parlament legyen kisebbség barátabb, erre szavazott Benkő Erika háromszéki szenátorjelölt.

15.23

Hidvéghi Balázs Fidesz-es Európai Parlamenti képviselő Sepsiszentgyörgyön buzdított szavazásra!

14.13

Aggasztó, hogy a dél-romániai megyékben jóval magasabb a választási részvétel, mint Székelyföldön és Erdélyben – nyilatkozta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

14.12

„A mai választás nem csak egy szavazás. Ez egy népszámlálás, erdélyi magyar népszámlálás”, mondta Tamás Sándor háromszéki tanácselnök.

13.49

Háromszéken a szavazókedv továbbra is elmarad az országos átlagtól ám már nem az utolsó megyék közé tartozik. A Kovászna megyeiek délre kezdtek felzárkózni a választási részvétel szempontjából, de még mindig jóval az országos átlag alatti a szavazókedv. Az Állandó Választási Bizottság adatai szerint 13 óráig országosan a szavazásra jogosultak 13,85% százaléka adta le voksát, ezzel szemben Kovászna megyében 11.63 százaléknyian szavaztak.

szavazas Sepsiszentgyorgyon

11.45

Értesülésünk szerint részeg urnabiztos vitt mozgóurnát a sepsiszentgyörgyi kórházban fekvő betegek számára. Úgy tudjuk az egyik román pártszövetség által delegált magyar anyanyelvű urnabiztos vitatkozott a kórház alkalmazottaival. A részeg urnabiztost szondába fújatták amely magas alkohol koncentrációt mutatott leheletében ezért vért is vettek tőle. Az illető ellen panaszt tesznek a megyei választási bizottsághoz amiért visszavonják a megbízatását és bűnvádi eljárást indíthatnak ellene.

10.15

Kovászna megyében minden szavazókörzet megnyílt reggel 7 órakor és este 9 óráig tartanak nyitva, a voksolás törvényességét és a szavazókörök biztonságát 127 rendőr, 40 csendőr, 32 tűzoltó és 5 más belügyi alkalmazott ügyeli fel. Az Állandó Választási Hatóság által közölt adatok szerint a 10 óráig Kovászna megyében szavaztak legkevesebben. Eddig mintegy 6700 háromszéki járult urnákhoz, azaz 3,56 százaléknyian adták le voksukat.

 

Szavazás

A romániai lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező polgárok személyi igazolvány felmutatásával adhatják le voksukat. Ha a szavazópolgár lakóhelye szerinti településén tartózkodik abban a szavazókörzetben voksolhat, amelyikhez állandó lakhelye alapján tartozik. Ha nem szerepel az állandó választói névjegyzékben, pótlistára kerül. Amennyiben a szavazópolgár ma más településen tartózkodik mint ahová állandó lakóhelye szól, bármely szavazókörzetében élhet alkotmányos jogával, és ebben az esetben is pótlistára kerül. A mai parlamenti választásokon az urnákhoz járuló állampolgároknak kötelező módon be kell tartaniuk a koronavírus-járvány miatt elrendelt védelmi intézkedéseket. A szabályok kiterjednek a kötelező maszkviselésre, a kezek és tárgyak fertőtlenítésére, valamint a távolságtartásra is. A mai parlamenti választásokon mozgóurnával szavazhatnak azok, akik COVID-19 miatt karanténban vagy lakhelyi elkülönítésben vannak, és kérvényt nyújtottak be, hogy voksolhassanak. Ugyanakkor mozgóurnát igényelhettek azok a választópolgárok is, akik betegség vagy mozgáskorlátozottság miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiséghez, kórházban vannak, vagy szabadságvesztéssel járó büntetésüket töltik. A körzeti választási irodák elnökei ezekben az esetekben elrendelik a mozgóurna kiszállítását úgy, hogy az 21 órára ismét a szavazóhelyiségben legyen. Ma a szavazati joggal rendelkező állampolgárok éjjel 1 óráig közlekedhetnek.

Minden választópolgár külön szavaz, zárt fülkékben. A szavazólapon annak a négyszögnek a belső részébe kell ütnie a VOTAT feliratú bélyegzőt, amelyen az általa megszavazandó jelöltlista vagy jelölt szerepel. Ezután oly módon kell összehajtania és urnába dobnia a szavazólapot, hogy az annak hitelességét igazoló ellenőrző pecsét kívül maradjon. Ha a szavazólap szétnyílik és a szavazás titkossága nem biztosított, ezt érvényteleníteni kell, és a választópolgár – egyetlen alkalommal – kaphat egy újat. Ezt fel kell tüntetni a választási jegyzőkönyvben. Voksoláskor csak a szavazó állampolgár tartózkodhat a szavazófülkében. Ha a választópolgár a szavazókörzeti választási iroda elnöke által is tudomásul vett nyomós oknál fogva nem tud egymaga szavazni, behívhat a fülkébe egy kísérőt, aki azonban nem lehet sem a választási iroda tagja, sem megfigyelő. A szavazófülkében tilos fotót vagy videófelvételt készíteni.