Folytatná a bukaresti parlamentben elkezdett munkát Kulcsár Terza József háromszéki RMDSZ képviselő, aki négy évvel ezelőtt az MPP-vel való egyezség következtében kapott helyt az RMDSZ listáján. A Magyar Polgári Párti (MPP) politikus hétfői sajtótájékoztatón összegezte mandátumának tevékenységeit és bejelentette, hogy folytatni szeretné ezt a munkát.

Mint arról beszámoltunk az RMDSZ háromszéki szervezete már nevesítette jelöltjeit, akik között nincs ott az MPP-s Kulcsár Terza József, ám a háromszéki jelöltlista még módosulhat annak függvényében, hogy az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) ezen a héten megegyezik-e a közös listán való indulásról. Jelek szerint van esélye annak, hogy a decemberi parlamenti választásokon megvalósul az RMDSZ és a kisebbik magyar pártok összefogása ám arról nem született megállapodás, hogy hány bejutó helyet biztosítanak az EMSZ (az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt szövetsége) jelöltjeinek és melyik megyékben kapnak helyt a jelöltlistákon.

Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő
Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő | Fotó: Kovács Blanka

Kulcsár Terza József hétfői sajtótájékoztatón elmondta: úgy tudja az EMSZ három képviselői helyet kér az RMDSZ-től és hozzátette: ő szeretné folytatni az elkezdett munkát ezért jelezte a feleknek, hogy újabb képviselői mandátumot vállalna. A háromszéki MPP-s politikus elmondta: a napokban találkozott Kövér Lászlóval a magyar országgyűlés elnökével, az MPP tiszteletbeli elnökével, akivel átbeszélték az elmúlt négy év eredményét és Kövér László támogatásáról biztosította őt. Kulcsár Terza József megkereste a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét, Izsák Balázst és széki elnökeit akik ugyancsak támogatásukról biztosították és ezt levélben is megerősítették, hiszen a háromszéki képviselő volt aki 2017-ben majd 2019-ben is benyújtotta a bukaresti parlamentbe az SZNT székelyföldi autonómia statútumát. Az elmúlt napokban találkozott a két kispárt elnökével az MPP-s Mezei Jánossal és az EMNP-s Csomortányi Istvánnak, akik számára világossá tette a indulási szándékát a decemberi parlamenti választásokon, erről még folynak az egyeztetések a két párt összefogásából alakult EMSZ-ben.

Kulcsár Terza József meggyőződése, hogy az RMDSZ belátja, hogy újra itt a pillanat az összefogásra mert anélkül veszélyben lehet a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos arány. Ugyanakkor közösen tudnák a nemzeti ügyeket erőteljesebben képviselni a bukaresti parlamentben. A háromszéki politikus úgy véli az elmúlt négy évben bár nem volt könnyű de MPP-sként megtalálta a közös hangot az RMDSZ frakcióban. Az RMDSZ-es kollégáknak is köszönhetően vannak eredmények, hiszen bár 2017-ben egyedül nyújtotta be az autonómia statútumot ám annak vitájakor az RMDSZ politikusok kiálltak mellette, majd 2019-ben már közösen nyújtották be ismét a törvénytervezetet.

Emellett felvetésére a parlament emberjogi bizottságában tárgyalták a terrorizmus miatt elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügyét, de többször is felvetette a székely zászló és a nyelvhasználat problémáját. Emellett találkozott amerikai, orosz, német, francia és olasz nagykövetekkel, a parlamentben zajló rendezvényeken mindig felszólalt a magyar kisebbség ügyében a nemzetközi képviselők előtt, sorolta mandátumának főbb tevékenységeit Kulcsár Terza József.