A Kovászna megyei tanácsban és a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban megszerzett mandátumaik messze elmaradtak az elvárásaiktól, fogalmazták meg az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) háromszéki vezetői a vasárnapi választásokat értékelő sajtótájékoztatón.

Bálint József az EMSZ megyei koordinátora az EMNP megyei elnöke rámutatott: a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban kettőnél több mandátumra számítottak, de csak kettőt tudtak megszerezni, a megyei tanácsban három mandátumot szereztek miközben ötnél többre számítottak.

EMSZ háromszéki vezetői: Kolcza István, Pethő István, Bálint József, Csáki Attila | Fotó: Erdély András
EMSZ háromszéki vezetői: Kolcza István, Pethő István, Bálint József, Csáki Attila | Fotó: Erdély András

Bálint József megállapította: az EMSZ jelöltjeinek nagy része nem keltette fel a választók figyelmét. Meglátása szerint szervezettebb kampányra lett volna szükség. Nyugtázta ugyanakkor, hogy fiatal, jól képzett polgármesterük van Esztelneken és támogatásukkal választották meg Barót, Ozsdola és Csernáton független polgármestereit.

Bálint József elvesztette a választásokat Tamás Sándorral szemben és nem lesz tagja sem a sepsiszentgyörgyi sem a megyei tanácsnak. A választásokat érintő sajtótájékoztatón elmondta: a következőkben a fiatalok támogatásában vállal szerepet és átadja nekik tapasztalatát. Csáki Attila az MPP Kovászna megyei elnöke úgy értékelte, hogy a belharcokat nem tudták megfelelően kezelni.