A Kovászna megyei tanács élén Tamás Sándor, illetve Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor, Kovásznán Gyerő József nyert újabb mandátumot a vasárnapi választásokon. Ezekben az önkormányzatokban az RMDSZ jelentős többséget is szerzett. Az RMDSZ polgármestere Lázár Kiss Barna két mandátum után elveszítette a választásokat Baróton, ahol a függetlenként induló Benedek Huszár János lesz a polgármester.

A háromszéki községek többségében is az RMDSZ-es polgármesterek újráznak. A szövetség jelöltje elveszítette a választást Esztelneken, ahol az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben induló Salamon Balázs győzött. Emellett Ozsdolán és Csernátonban nyertek a függetlenként induló de EMSZ által támogatott jelöltek. Nagyborosnyón pedig az RMDSZ jelöltjének nem sikerült nyernie az ALDE színeiben induló jelenlegi polgármester ellen.

A sepsiszentgyörgyiek nagy többsége támogatta Antal Árpádot és az RMDSZ-t

A sepsiszentgyörgyi választópolgárok jelentős többsége, 77 százalék szavazott bizalmat Antal Árpádnak, aki negyedik mandátumát kezdi a város élén. Ellenjelöltje az EMSZ színeiben induló Tatár Imola a szavazatok csupán 7,6 százalékát szerezte meg. A többi szavazaton az 5 román párt színeiben indult polgármester jelölt osztozik.

Sepsiszentgyörgyön kétharmados többséget szerzett az RMDSZ, derült ki a párhuzamos szavazatszámlálás eredményeiből. A következő négy évben Sepsiszentgyörgyön három párt jelöltjei kapnak helyet a tanácsban, így az RMDSZ az eddigi 15 tanácstagja helyett 18 önkormányzati képviselővel fog rendelkezni. Az Erdélyi Magyar Szövetségnek 2 mandátuma lesz, a Nemzeti Liberális Párt a PNL pedig egy tanácstagot tudott bejuttatni a képviselő testületbe, ahonnan kiesett a Szociáldemokrata Párt a PSD.

A háromszéki önkormányzatban is kétharmados az RMDSZ-es többség

A Kovászna megyei tanács élére Tamás Sándort a háromszéki választópolgárok 66,74 százaléka szavazta meg, míg ellenjelöltjének az EMSZ színeiben induló Bálint Józsefnek a szavazók 10,9 százaléka szavazott bizalmat. A maradék szavazatokon a román pártok jelöltjei osztoznak.

A háromszéki önkormányzatban is három párt képviselői kapnak helyet a következő négy évben. Az RMDSZ tanácstag listájára a háromszékiek 69 százaléka szavazott. Az EMSZ tanácstag listájára a háromszékiek 9,87 százaléka voksolt, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácstag listáját a Kovászna megyei szavazók 5,36 százaléka szavazta meg.