Olyan stádiumban van a szavazatok párhuzamos számlálása, hogy nyugodtan ki lehet mondani: Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád és Kézdivásárhelyen Bokor Tibor jelenlegi polgármesterek fognak újrázni, jelentette ki a Sláger Rádió érdeklődésére Tamás Sándor, aki szerint a szavazatszámlálás azt mutatja, hogy ő is újráz a háromszéki önkormányzat élén.

Az RMDSZ háromszéki elnöke emlékeztetett: Kovászna megye 45 közigazgatási egységéből 40-ben állított polgármester jelöltet az RMDSZ és a párhuzamos szavazatszámlálás szerint Előpatakon egy erdélyi unikum is születhet, ott ugyanis Kovács László RMDSZ polgármesterjelölt megnyerheti harmadik mandátumát egy olyan faluban, ahol a magyar közösség aránya alig 9 százalékos.

Tamás Sándor: a békét is meg kell nyerni!

Tamás Sándor szerint várhatóan lesz 1-2 település, ahol nem nyernek az RMDSZ színeiben induló polgármester jelöltek ám a települések többségében és a Kovászna megyei tanácsban az RMDSZ lesz a nyertes és Tamás Sándor megnyerte a negyedik tanácselnöki mandátumát. „Ez egy statisztikai fölény, amit nem szeretnének számbeli fölényre váltani, mivel a cél az, hogy “nem csak a választásokat, hanem a békét is meg kell nyerni!”

Antal Árpád: ahol nem volt kiélezett verseny alacsony volt a részvétel

A negyedik mandátumára készülő Antal Árpád, a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása alapján az körvonalazódik, hogy a szavazatot leadó sepsiszentgyörgyiek kétharmada őt támogatta. „Ez nyilván hatalmas megtiszteltetés, hiszen 12 év alatt valamennyit kopik az ember, ugyanakkor felelősség is a megkezdett munkát folytatni”, mondta Antal Árpád.

 

Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere érdeklődésünkre kifejtette: ott volt magas a szavazókedv ahol kiélezett volt a verseny a jelöltek között. E tekintetben azért is volt alacsonyabb a sepsiszentgyörgyiek szavazókedve, mert a polgárok egy része lefutottnak gondolta a versenyt. „Azt fontos tudni, hogy azok az emberek, akik nem mentek el szavazni, a döntést azokra bízták, akik szavaztak, tehát ha a lakosság fele a másik felére bízta a döntést, akkor az a fele határozza meg, hogy a helyi tanácsban melyik alakulat kap például kétharmadot”, mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Antal Árpád: együtt kell működni azokkal, akik nem az RMDSZ-t támogatták

A fiatal korosztály urnáktól való távolmaradására vonatkozó kérdésünkre Antal Árpád elmondta: ez sajnos országos jelenség ami azzal magyarázható, hogy az a nemzedék, amely 1989 után született, nem értékeli annyira a szavazati jogot mint az idősebb korosztály.

A most következő parlamenti választásokra vonatkozó kérdésünkre Antal Árpád kifejtette: a parlamenti választásokon mindig magasabb a részvétel mint a helyhatósági választásokon, mivel az emberek érzik annak tétjét. „Örülök annak, hogy pozitív és civilizált kampány zajlott Háromszéken, mert holnap reggel is felkel a nap, jönnek a parlamenti választások és együttműködni kell azokkal is, akik most nem az RMDSZ-t támogatták.