Tamás Sándor kampányértékelő sajtótájékoztatóján kifejtette: az ellenjelöltek eleve ellenzékiségre készülnek, nem a választásokat akarják megnyerni. Ebben erősítette meg az a helyi sajtóban megjelent újságcikk, amelyben az EMSZ jelöltjei azt nyilatkozták, hogy „konstruktív ellenzékiségre készülnek”, mondta a háromszéki tanácselnök aki hozzátette: “megnéztem a naptárat és azt láttam, hogy még három nap van a választásokig. Ha ellenzékiségre készülnek rendben van, mi meg szeretnénk nyerni a választásokat”.

„Kampányunk nem ígérgetésekről szólt, hanem arról, ahogyan eddig éltünk és dolgoztunk”, mondta Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke szerint a választási kampányban nem foglalkoztak politikai ellenfeleikkel, sem román sem magyar pártokkal bár azok sokat foglalkoztak az RMDSZ jelöltjeivel. „Legerősebb mondatom a kampány alatt az volt, hogy «több komolyságot kell a jelölteknek tulajdonítani, mert nem egy délutáni szabadidős foglakozás egy város vagy egy megye vezetése», és amikor ezt mondtam ráhibáztam, hiszen a kampányban nagyon vicces helyzetek is kialakultak”, mondta Tamás Sándor.

Antal Árpád és Tamás Sándor
Antal Árpád és Tamás Sándor kampányértékelő sajtótájékoztatója | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki tanácselnök felidézte, hogy például Ráduly István uzoni polgármester ellen azzal kampányolt a liberális pártbeli ellenjelöltje, hogy lefilmezett egy utcát, amelyen eső után nagy sár alakult ki, csakhogy ebben az a visszás, hogy az uzoni önkormányzat útfelújítási pályázatot nyert és az éppen felújítás alatt álló út alapozásához a munkások felásták az úttestet így természetes, hogy esőben sáros lett.

Az is visszás, hogy Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester ellenjelöltje a céhes városi éppen felújítás alatt álló utcában készített filmet, azzal a szöveggel, hogy „reggel szóvá tettem az utca állapotát és lám délutánra már el is kezdtek dolgozni”, mondta Tamás Sándor, aki szerint az ellenjelöltek részéről sokkal több komolyság szükséges, hiszen például egy utca felújítása nem úgy működik, hogy valaki reggel szól és délutánra kezdenek dolgozni, hanem arra pályázni kell, tervet készíteni, közbeszerzést szervezni és leszerződni a finanszírozóval és kivitelezővel.

Azok döntenek a települések jövőjéről, akik elmennek szavazni!

Tamás Sándor azt tapasztalata, hogy vidéken – ahol kevésbé van jelen a koronavírus fertőzés – nem idegenkednek az emberek a vasárnapi voksolástól ám Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen, ahol nagyobb arányú a fertőzöttség az emberek is óvatosabbak és visszafogottabbak a vasárnapi szavazáson való részvétel kapcsán.

„A demokrácia velejárója, hogy azok döntik el a település sorsát, akik elmennek szavazni”, hívja fel a figyelmet Tamás Sándor aki szerint Háromszéken 181.933 szavazópolgár van és az elmúlt 12 évben 80.000 és 100.000 közti létszámban vettek részt a választásokon. „Arra kérünk és arra biztatunk mindenkit, hogy az óvintézkedések és a jóérzés szabályait betartva vegyenek részt a vasárnapi választásokon”, mondta a háromszéki tanácselnök, aki rámutatott: a vasárnapi szavazásnak nincs nagyobb kockázata mint egy üzletben való bevásárlásnak, az mindössze egy néhány perces művelet. Egy szavazókörzetben ahol 400-500 ember reggel 7 és este 9 óra között megfordul, az nem tekinthető tömeges együttlétnek.