Az idei választások után jelentősen átalakul és megújul Kovászna megye parlamenti képviselete. Háromszéken 3 képviselői és 2 szenátori tisztség van, amit az elmúlt évtizedek tapasztalata szerint legnagyobb eséllyel az RMDSZ jelöltjei szerezhetnek meg. A szövetségen belül lezárult a parlamenti választásokat megelőző jelöltállítási időszak.

Háromszéki RMDSZ jelöltek
Ők szállnak versenybe: Fejér László Ödön és Benkő Erika szenátorjelöltek, Miklós Zoltán, Gál Károly és Könczei Csaba képviselőjelöltek | Fotó: Facebook

A Kovászna megyei RMDSZ szervezetnél a három képviselői mandátumért Miklós Zoltán közgazdász, a szépmezői Ipari Park igazgatója, Gál Károly baróti vállalkozó, megyei tanácstag és Könczei Csaba a megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szállt versenybe. A két szenátori tisztségért a sepsiszentgyörgyi Benkő Erika jelenlegi parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője és a kézdivásárhelyi Fejér László Ödön jelenlegi szenátor nyújtotta be jelentkezési iratcsomóját, így csak ő újrázna jelenlegi tisztségéért a háromszéki honatyák közül.

Márton Árpád és Kulcsár Terza József
Harminc év után visszavonul Márton Árpád és nem újráz Kulcsár Terza József | Fotó: Facebook

Ez szerint harminc év után visszavonul a bukaresti parlament egyik legrégebb tisztségben lévő képviselője Márton Árpád, aki a rendszerváltást követően mindig mandátumot szerzett. Nem jelenik meg az RMDSZ jelöltlistáján Kulcsár Terza József, aki 2016-ban a két magyar párt egyezsége alapján az MPP politikusaként lett RMDSZ képviselő. A harmadik háromszéki képviselő Benkő Erika pedig ezúttal a szenátusban próbál mandátumot szerezni.

A jelöltlista még módosulhat, hiszen az RMDSZ ifjúsági szervezetében a Magyar Ifjúsági Értekezletben (MIÉRT) még nem zárult le a jelöltállítási folyamat, bár a szervezet országos elnöke, Oltean Csongor már bejelentette, hogy az erdélyi magyar fiatalok képviselőjelöltjeként indul a decemberi parlamenti választásokon. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ifjúság jelöltje melyik megye jelöltlistáján kap helyet ám Oltean Csongor sepsiszentgyörgyi lévén akár a háromszéki listán is szerepelhet.

Oltean Csongor
Még nem tudni melyik megyében kap helyet a sepsiszentgyörgyi Oltean Csongor a MIÉRT országos elnöke | Fotó: Facebook

Az RMDSZ-en belüli jelöltállítási folyamat majd október elején zárul le, amikor a megyei szervezet rangsorolja a jelölteket és kiderül, hogy ki kerül az esélyesnek tartott helyekre. Kovászna megyében a rendszerváltás óta az RMDSZ szerezte meg mindhárom képviselői mandátumot, illetve az egyik szenátori mandátumot. A második szenátori mandátum a töredék szavazatok visszaosztásán múlik és egy bonyolult matematikai képlet szerint számítják ki, így volt amikor az RMDSZ jelöltje nyert mandátumot és volt amikor valamelyik román párt jelöltjének kedvezett a számítás.