Sepsiszentgyörgyön két Trianon évfordulóhoz kapcsolódó esemény is zajlott június 4-én, csütörtökön. Kora délután mintegy száz, más megyéből érkező román nacionalista – a helyi román közösség teljes közönye mellett – ünnepelt a Mihai Viteazul téren. Ezt követően késő délután Sepsiszentgyörgy főterén ökumenikus istentiszteletre gyűlt össze több száz magyar ember, majd 17.30-kor megszólalt Háromszék mintegy 150 templomának harangja.

A sepsiszentgyörgyi főtéri eseményen, résztvevőként jelen lévő háromszéki magyar politikusokat kérdeztük a városban lezajlott eseményekről.

“Van magyar jövő Erdélyben!”

„Száz éve nehéznek tűnik június”, mondta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette: „ahhoz, hogy magyar emberként túléljünk Erdélyben és Székelyföldön, fontos hogy megtaláljuk mindennek a színét is ne csak a fonákját”.

Antal Árpád szerint az elmúlt száz év fonákja, hogy egy olyan országban élünk, ahol nem tisztelnek bennünket, minden percben arra vártak, hogy megszabaduljanak tőlünk. A színe az, hogy mindennek ellenére itt vagyunk és jövőt tervezünk. „Ezt kell átadjuk gyerekeinknek és unokáinknak, mert hiszek abban, hogy van magyar jövő Erdélyben és Székelyföldön”, összegzett a sepsiszentgyörgyi polgármester.

A románok lekésték saját születésnapjukat!”

Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök a Sláger Rádió érdeklődésére kifejtette: „a románok lekésték saját országuk születésnapját, nem volt elég száz év, hogy 2018-ban azt megszervezzék. Akkor azt mondták, hogy két éven keresztül ünnepelnek és ez 2020 június 4-én csúcsosodik ki, annak kapcsán, hogy kaptak egy hatalmas ajándékot az európai nagyhatalmaktól, Erdélyt. Ezt is lekésték, mert soha semmit, elejétől-végéig nem tudtak rendesen megcsinálni”, nyilatkozta a háromszéki tanácselnök. Hozzátette: „olyanok vagyunk mi erdélyi magyarok a bukarestiek számára mint a forró puliszka: meg akarnak enni, de nem tudnak lenyelni, mert égeti a nyelvüket”.

Tamás Sándor ugyanakkor rámutatott: a Trianon történet megérinti a magyar emberek lelkét, de száz év után fontos, hogy a jövő fele forduljunk. „Sokszor és sokan akarták vesztünket az elmúlt 1100 évben, és ők már nincsenek sehol”, mondta a háromszéki politikus, aki Kós Károlyt idézte: “dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk.” „Megfogadhatjuk ezt és száz év után ne visszafele tekintve hanem elő fele lépve dolgozzuk fel ezt a történelmi traumát”, összegzett Tamás Sándor.