Sepsiszentgyörgy főterén június 4-én, csütörtökön 17 órától ökumenikus istentiszteletre kerül sor, Incze Zsolt református esperes kezdeményezésére. Ezt követően a nemzeti összetartozás jegyében, Háromszéken több mint 120 magyar település 150 templomának harangja kondul meg 17 óra 30 perckor. A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alakalmából csütörtökön 5 percen át szólnak a háromszéki harangok. 17 óra 45 perkor megkoszorúzzák a sepsiszentgyörgyi turulmadaras emlékművet majd 20 óra 30 perckor őrtüzet gyújtanak a Pacén.

A magyar politikai pártok és a történelmi magyar egyházak közös felhívásaként imára és emlékezésre szólítanak a csütörtökön felcsendülő harangok hangjai Háromszéken, jelezve, hogy a kemény és időnként keserű múltunk ellenére van élhető jövő itt a Kárpátok gyűrűjében – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

Templom
Fotó: Kocsis B. János

„A harangok hangjának jelzés értéke volt a történelem folyamán: mutatta a mindennapok ritmusát, köszöntötte a csatából hazatérőket, jelezte az ünnepet, és ha kellett az elmúlást és a veszélyt is. A mostani harangszó a közelgő kerek évforduló alkalmával pedig az egy évszázaddal ezelőtti igazságtalanságra emlékeztet. Trianon nekünk, magyaroknak ezt a jogtalanságot és a szétszakítást jelenti. A földrajzi határokat, ha szét is szakították, mi minden zsigerünkben tudjuk és érezzük, hogy egy nemzethez tartozunk. Megtanultuk, hogy konok elszántsággal hogyan vívjuk meg mindennapi csatáinkat itthon, Székelyföldön. Bár sok száz kilométerre élünk a jelenlegi Magyarországtól, nem engedjük el egymás kezét” – emelte ki Tamás Sándor.

Mint arról beszámoltunk Tamás Sándor háromszéki- és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnökök-, Kulcsár Terza József az Magyar Polgári Párt (MPP) parlamenti képviselője, Bálint József az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki elnöke és Gazda Zoltán a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sepsiszéki elnöke közös felhívásban kérte a „székely népet”, hogy ezen a napon viseljenek fekete gyászszalagot és tűzzék ki gyászszalaggal a magyar vagy székely zászlót házaikra, tömbházak erkélyére.