A koronavírus járvánnyal szembeni védekezés többlet kiadásokat igényel, ezért a háromszéki önkormányzat 209.000 lejjel támogatja a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságot. Az összegből többek között koronavírus teszteket, védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket vásárolnak, illetve a rezidenciális központok – gyermek és idősotthonok – két hétre munkahelyre való beköltözésre kötelezett alkalmazottai napi ellátásának fedezésére fordítják.

Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök és Vass Mária a szociális vezérigazgatóság vezetője szerdai online sajtótájékoztatón rámutattak: a járvány miatt megváltozott az élet a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságon. Háromszéken 1050 gyerek van az állami ellátási rendszerben, amelyből 250-en bentlakásos otthonban élnek, továbbá 40 fogyatékkal élő a kézdivásárhelyi intézményben és 87 idős személy pedig a hídvégi öregotthonban. A csütörtöki tanácsülésen 209 ezer lejt irányoztak elő a szociális rendszer támogatására, ebből 179 ezer lejt a gyermek- és felnőttvédelmi rendszer, 30 ezer lejt pedig az idősek otthona támogatására fordítanak, mondta Tamás Sándor.

Tamás Sándor és Vass Mária
Tamás Sándor és Vass Mária | Fotó: Kovács Zsolt

Vass Mária rámutatott: az április 10-én hozott 8-as katonai rendelet értelmében 14 napos elkülönítésre kényszerülnek a gyerek- és idősotthonok dolgozói. A szigorítás Kovászna megyében 207 személyt érint. „A Nagypénteken életbe lépett határozat miatt nagy teher hárult az intézményre és az alkalmazottakra egyaránt, hiszen 24 óra állt rendelkezésünkre, hogy átszervezzük az életet a 23 otthonban. A március 11-től, az amúgy is felfüggesztett látogatást és terepmunkát, valamint, hogy a bentlakók nem hagyhatták el az otthonokat, követte az egyéb szigorítás”, mutatott rá Vass Mária.

„A személyzet is megértő volt és elfogadta ezt az állapotot. A következő turnusba bemenők szintén 14 napos, ám otthoni elkülönítésbe kényszerültek. Az első két hét lejárt, az eddig elvégzett Covid-tesztek eredménye negatív, 91 személyt a megyei önkormányzat támogatásával vizsgáltunk meg, 18-at pedig a közegészségügyi igazgatóság révén”, számolt be az igazgatónő. Hozzátette, ez az időszak nagyban megterheli intézményük költségvetését, hiszen a munkahelyi elkülönítésben levő személyek számára teljes ellátást biztosítanak, valamint fokozottabban oda figyelnek a dolgozók biztonságára, ehhez kérték a megyei tanács mostani támogatását.