Olyan információkat kapott Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, hogy „in rem – ismeretlen tettes ellen – bűnügyi vizsgálat zajlik, annak kapcsán, hogy a múlt héten pénteken a helyi rendőrség gépkocsijából hangos bemondón kérték az sepsiszentgyörgyieket, hogy maradjanak otthon.

A polgármester pénteki online sajtótájékoztatón elmondta, megkérdezte erről a Kovászna megyei rendőrparancsnok-helyettest, ám azt a választ kapta, hogy folyamatban levő bűnügyi vizsgálatokról nem áll módjában információkat közölni.

„Szomorúnak tartom, hogy ezekben az időkben, amikor közegészségügyi és közbiztonsági szempontból ennyi feladat van, van idejük ezzel foglalkozni. Én utasítottam a helyi rendőrséget, hogy hangos bemondóval járják az utcákat, otthonmaradásra buzdítva az embereket. Nem félek a kivizsgálástól, de előfordulhat, hogy nem én vagyok a célpont, hanem a helyi rendőrség vezetője”- részletezte Antal Árpád.

Felidézte, hogy múlt pénteken este az állami rendőrség leállította a hangosbemondós akciót, arra hivatkozva, hogy a polgármesternek már nincs joga utasítást adni a helyi rendőrségnek. Antal Árpád felhívta a figyelmet, hogy akkor még nem jelent meg a rendelet a Hivatalos Közlönyben, ami alapján a helyi rendőrség átkerült a belügyminisztérium irányítása alá.

Bár a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kezdeményezését leállították, utána, hétfőtől már a rendőrség és a csendőrség is bevetette a módszert, hogy hangosbemondón biztatják a lakókat otthonmaradásra, ez visszaigazolja, hogy jó döntést hoztunk, szögezte le a polgármester.

A Sláger Rádió hivatalos, írásos beadványban kért információkat az ügyben a Kovászna megyei rendőrségtől és a Sepsiszentgyörgyi Bíróság mellett működő Ügyészségtől. A válaszokkal visszatérünk.