Megyei tanácselnök jelöltet, polgármester jelölteket és teljes tanácsos jelölt listákat állít Háromszéken az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt által létrehozott Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), jelentette be Bálint József. Az EMNP háromszéki elnöke – a két párt együttműködését koordináló Kovászna megyei testület elnöke – csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: az idei helyhatósági választásokon meg fogják megteremteni a választás szabadságának lehetőségét minden olyan településen, ahol a verseny nem veszélyezteti a magyar közösség képviseletét.

„A háromszéki magyaroknak éveken keresztül nem volt megadva a lehetőség a választás szabadságára, idén viszont valószínűsíthető, hogy az RMDSZ mellett az Erdélyi Magyar Szövetség is teljes tanácsosi jelöltlistát, polgármester jelölteket és megyei tanácselnök jelöltet indít”, mondta Bálint József, aki szerint a jelöltállítás határideje március 9-e, majd ezt követően hozzák nyilvánosságra a jelöltjeik neveit.

Erdélyi Magyar Szövetség
Erdélyi Magyar Szövetség háromszéki vezetői: Kolcza István EMNP, Bálint József EMNP és Pethő István MPP részéről | Fotó: Kovács Zsolt

„Abban bízunk, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség több mint a részek összege. Ehhez arra van szükség, hogy helyileg az emberek szót tudjanak érteni”, tette hozzá Pethő István. A két párt tevékenységét összehangoló háromszéki testület MPP-s tagja szerint a két magyar párt együttműködésében Kovászna megyei szinten nem merültek fel nézeteltérések, ez a települési pártszervezetek együttműködése esetében is így kell történjen. Bár helyenként vannak súrlódások, az érintetteknek félre kell tenniük a személyes sértődéseket, ebben segíti őket a megyei egyeztető testület is, mondta Pethő István.

Az Erdélyi Magyar Szövetség sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a Kovászna megyei egyeztető testületben az EMNP részéről Bálint József megyei elnök és Kolcza István tag vesz részt, az MPP-t Csáki Attila megyei elnök és Pethő István tag képviseli. Ők egymás között Bálint Józsefet választották meg a testület elnökének. A testület feladata összehangolni a két párt munkáját és a jelöltállítás folyamatát. Hasonló testületeket minden településen alakítanak, ahol az EMNP-nek és MPP-nek van szervezete.

Kilépésre kérik azt aki továbbra is az RMDSZ-el akar együttműködni? 

Bálint József szerint annak kapcsán vannak kérdőjelek, hogy az MPP a legutóbbi helyhatósági választásokon az RMDSZ-el összefogva juttatta jelöltjeit polgármesteri és tanácsosi tisztségbe, közöttük vannak, akik továbbra is az RMDSZ mellett maradva szeretnének tovább tevékenykedni. „Tiszteletbe tartjuk a megválasztottak jogát is a választás szabadságához, de aki az EMNP és MPP tagjaként az Erdélyi Magyar Szövetségen kívül keres szövetségest az legyen következetes”, mondta Bálint József. Hozzátette: a polgármesterek esetében egyszerűbb a helyzet mert indulhatnak függetlenként is, viszont aki tanácsosként pártlistán jutott önkormányzati tisztséghez annak illendő lenne visszaadni mandátumát.

Erdélyi Magyar Szövetség
Az EMNP és MPP összefogásából született Erdélyi Magyar Szövetség egyeztető testületének háromszéki elnöke, Báint József | Fotó: Kovács Zsolt

Pethő István hozzátette: több eset is van Háromszéken, ahol az MPP vagy akár az EMNP politikusai az RMDSZ-el szeretnének összefogni, ezeket az eseteket elemzik, ám az biztos, hogy „nem lesz kizárósdi”, nem indítanak fegyelmi eljárásokat sem. A háromszéki MPP-s politikus szerint, aki nem az Erdélyi Magyar Szövetség színeiben szeretne politizálni annak választania kell. Hozzátette: a magyar közösség érdekében való együttműködésnek az RMDSZ-el majd a választások után, az önkormányzati munka során kell megvalósulnia.