Több órás műsorral a nemzeti összetartozás jegyében ünnepelték a Magyar Kultúra Napját a háromszékiek a szórványbeli és anyaországi meghívottakkal. A gálaműsoron Albert Ernő nyugalmazott tanárnak, néprajzkutatónak adták át a Háromszék kultúrájáért díjat, mivel évtizedeken keresztül gyűjtött mintegy 3000 csíki és háromszéki népballadát, ezekből 425-öt közölt a Háromszéki népballadák című munkájában.

Albert Ernő és Tamás Sándor
Albert Ernő és Tamás Sándor | Fotó: Vargyasi Levente

Tamás Sándor megyei tanácselnök a Háromszék Táncstúdióban mondott köszöntőjében rámutatott: „1100 évvel a honfoglalás-, 100 évvel a trianoni trauma után mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk és van világos jövőképünk!”.

Tamás Sándor
Tamás Sándor háromszéki tanácselnök | Fotó: Vargyasi Levente

Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár kifejtette: 2020-ban azt ünnepeljük, hogy megmaradtunk kultúráját és identitását őrző büszke nemzetként. Az államtitkár köszöntet mondott az erdélyieknek a helytállásért és, hogy az erdélyi magyarok mindig készek voltak arra, hogy utat mutassanak a sötétségben, felelősséget vállaljanak az egyetemes magyar nemzetért.

Potápi Árpád
Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár | Fotó: Vargyasi Levente

A Magyar Kultúra Napjára szervezett gálán az anyaországi testvérmegyék és az Összetartozunk programban részt vevő szórványközösségek műsora volt látható. Részt vettek Békés, Veszprém, Zala, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun megyék küldöttei, valamint Hunyad, Szeben, Fehér, Brassó, Beszterce és Máramaros megye magyar közösségeinek képviselői.

 

Magyar Kultúra Napi gálaműsor
Magyar Kultúra Napi gálaműsor Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Vargyasi Levente
Albert Ernő
Albert Ernő kapta a Háromszék Kultúrájáért Díjat | Fotó: Vargyasi Levente