A magyar közösség számára fontosak az idei önkormányzati és parlamenti választások, hiszen nem mindegy, hogy milyen súllyal tud megjelenni, hívta fel a figyelmet Potápi Árpád. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón beszélt az idei romániai választások tétjéről. Szerinte az kell legyen a minimális cél, hogy a magyar közösség megtartsa az eddig megszerzett pozíciókat, illetve növelje a polgármesterek és helyi tanácsosok számát.

Potápi Árpád úgy értékelte: az elmúlt években példamutatóan fejlődött Háromszék és Sepsiszentgyörgy, ami meglátása szerint az összefogásnak és együtt gondolkodásnak köszönhető. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár az összefogás fontosságát hangsúlyozva rámutatott: az tapasztalható a magyar közösség körében, hogy „magunkat szoktuk legyőzni, az ellenfeleinket is magunk közül választjuk”.

Hozzátette: az erdélyi magyar politikában az RMDSZ a megkerülhetetlenül legerősebb politikai tényező és meglátása szerint a másik két magyar politikai párt összefogásából létrejött Erdélyi Magyar Szövetséggel szükség összefogásra Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben, a megyék közül pedig Maros, Szatmár és Bihar megyékben.

„Nem érdekünk, hogy az egész év a választásokról szóljon, hiszen a Traian Băsescu pártja (PMP) a nagyromániás szavazókra pályázik és minél több időt kap annál inkább megpróbálja belerángatni a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) a magyarellenes spirálba”, hívta fel a figyelmet Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az lenne az érdekünk, hogy minél hamarabb legyenek a parlamenti választások és stabil parlamenti többség alakuljon ki, illetve stabil kormány vezesse az országot. „El kell érni azt is, hogy fel tudjuk melegíteni a Románia és Magyarország között befagyotr viszonyt, hogy ne legyünk ennek a járulékos áldozatai”, mondta Antal Árpád.