A külhoniságnak nem örülhetünk, de ma már nem csak hátrányai, hanem előnyei is vannak, jelentette ki Sepsiszentgyörgyön Potápi Árpád. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint a trianoni békediktátum száz éves évfordulóján meg kell emlékezni a történelmi eseményekről, de ez az év lehetőséget teremt, hogy ne csak a történelmi traumákat, hanem a nemzet és nemzetrészek sikereit is felidézzük, amelyekre lehet építeni, hogy ez a nemzet a 21. században is nyertes legyen.

Potápi Árpád szerint nem örülhetünk a külhoniságnak, de ennek ma már nemcsak hátrányai hanem előnyei is vannak. Székelyföld gazdasági fejlődése érdekében ugyanis nem csak romániai vagy Európai Uniós támogatásokat lehet lehívni hanem élni lehet a magyar kormány támogatásaival is, így aki ezeket összefogva tervez, az sikereket érhet el.

Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke hozzátette: Magyarország igazi anyaországként nem csak a nyilatkozatok szintjén, hanem a konkrétumokkal tesz a magyar közösség megerősödéséért. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a magyarországi közpénz nem kell kiváltsa a romániait, ezért amit lehet azt romániai és uniós pénzekből kell megvalósítani. A magyarországi támogatások pedig abban segítenek, hogy a térség versenyképességét növelni tudják és így bepótolják az elmúlt száz évben szándékosan kialakított leszakadást.