Háromszéken az RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor nyerte vasárnap az államfőválasztás első fordulóját a szavazatok 61,39 század százalékával, azaz 40.541 vokssal, derült ki az összes szavazat megszámlálása után. A Kovászna megyei szavazópolgárok Klaus Iohannis liberális jelöltet 16,65 század százalékban támogatták, a jelenlegi államfő 10.999 voksot kapott. Háromszéken harmadik helyen Viorica Dăncilă PSD jelölt végzett 6,91 század százalékkal, a negyedik az USR PLUS Szövetség jelöltje, Dan Barna 5,94 század százalékkal. Kovászna megyében a következő a független jelölt, Mircea Diaconu 3,91 század százalékkal-, majd a Népi Mozgalom Párt jelöltje, Theodor Paleologu következik 2,04 század százalékkal. A többi jelölt kevesebb mint 1000 szavazatot kapott Háromszéken. Hargita megyében is hasonlóan alakult a rangsor.

A választási térképen két megyét, – Kovásznát és Hargitát – jelölnek zölddel, ami az RMDSZ jelöltjének székelyföldi győzelmét jelzi. Grüman Róbert az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke szerint jók az eredmények, hiszen Kelemen Hunor Kovászna megyében 40.541 szavazatot kapott vagyis többet mint amit a szövetség jelöltje a 2009-es és 2014-es államfő választásokon (38.773 voks) szerzett. Háromszéken országos szinten a legalacsonyabbak között volt a szavazási kedv, vasárnap a választópolgárok 37,02 százaléka járult urnákhoz, szemben a 47,66 százalékos országos részvétellel.

Kit támogat az RMDSZ a második fordulóban?

„A második fordulóban azt a jelöltet támogatjuk, aki képviseli a magyar közösség érdekeit”, nyilatkozta a sajtónak Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki elnöke leszögezte: „mi nem bal vagy jobb oldaliak vagyunk, hanem a magyar közösség érdekeit képviseljük, vagyis a közösség jogainak bővítését és azon megyék, régiók fejlesztését, ahol élünk”.

Arra a kérdésre, hogy melyik jelöltet támogatja az RMDSZ a második fordulóban, Kelemen Hunor azt válaszolta: ezen a héten ülésezik a Szövetségi Állandó Tanács, ahol megvitatják, hogy milyen álláspontra helyezkedjen az RMDSZ.

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor értékeli az államelnök választások eredményeit | Fotó: RMDSZ

Az alacsony háromszéki szavazókedv kapcsán Tamás Sándor kifejtette: nagy méretű távolmaradás azokon a Kovászna megyei településeken tapasztalható, ahol többségében románok élnek, így összevetve az idei EP választásokon való részvételi adatokkal az látható, hogy a többségében románok lakta Bodzavidéken alacsonyabb volt a szavazókedv. Tamás Sándor példaként a vegyes lakosságú Zágont említette, ahol a többségében magyarok lakta falurészben berendezett 1-es számú szavazókörzetben 75 százalékos volt a részvétel, míg a többségében románok lakta falurészben berendezett 2-es számú szavazókörzetben alig 25 százaléknyian szavaztak.

Horia Grama: Romániának román államelnökre van szüksége!

Az államelnök választások második fordulójába jutott két jelölt – Klaus Iohannis és Viorica Dăncilă – háromszéki pártelnökei is értékelték az első fordulót és latolgatták a második forduló eredményét. A Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei elnöke, Horia Grama azt tartotta fontosnak, hogy Viorica Dăncilă bejutott a második fordulóba.

„Most minden nulláról indul, nem lesz már 18 jelölt, hanem Klaus Iohannis méretkezik össze Viorica Dăncila-val. Ha Iohannis elfogadja a választási vitán való részvételt, az emberek megláthatják a különbséget a két jelölt között, azt hogy bár sokan sértegetik, de Viorica Dăncilă szabadon és folyékonyan beszél, ezzel szemben Iohannis papírról olvassa a szövegét”, fejtette ki a PSD Kovászna megyei elnöke. Horia Grama leszögezte: „a román társadalomnak román elnökre van szüksége, és miért ne egy nőre, hiszen a nők sokkal szervezettebbek és jobban figyelnek a részletekre.

Horia Grama
“Romániának román államelnökre van szüksége”, mondta Horia Grama | Fotó: covasnamedia.ro

A PSD háromszéki elnöke cáfolja Tamás Sándor állítását, miszerint Kovászna megye románok lakta térségeiben alacsonyabb volt a szavazókedv mint a magyarok által lakott településeken. Horia rama szerint a románok lakta vagy vegyes lakosságú településeken a választási részvétel megközelítette az országos átlagot, miközben például Baróton és Kézdivásárhelyen alacsonyabb volt a szavazókedv. „Amikor a magyarok számára nincs tétje a választásoknak, nem vesznek részt azon”, mondta a PSD háromszéki elnöke.

„Kovászna megyében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legerősebb román párt, jól mozgósítottunk és a második fordulóban nyerni fogunk”, jelentette ki Olimpiu Floroian. A PNL Kovászna megyei elnöke emlékeztetett, hogy jelöltjük Klaus Iohannis 10.999 szavazatot összesített Háromszéken és jelentős különbséggel utasította maga mögé a PSD és az USR-PLUS jelöltjeit. Floroian meggyőződése, hogy a két hét múlva sorra kerülő második választási fordulóban a Kovászna megyeiek többsége a jelenlegi államfőre, Klaus Iohannisra szavaz majd.