Harminc éve omlott le a berlini fal és decemberben lesz harminc éve annak, hogy elűztük Ceaușescut és a és a kommunizmust. Erkölcsi kötelességünk részt venni a választásokon, hiszen a történelemben akkor történtek nagy dolgok, indultak pozitív dolgok, amikor részt vettünk az eseményeken, nem akkor amikor távol maradtunk”, mutatott rá szavazata leadását követően Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: „ma nem Románia elnökét választjuk meg – azt két hét múlva fogjuk megtenni – éppen ezért arra szavaztam aki eddig is érdekeinket képviselte és ezután is az érdekeinket képviseli, függetlenül attól, hogy bekerül a második fordulóba vagy sem. Az, hogy mekkora erővel hatalmazzuk fel ezt a személyt, rajtunk múlik.

Az, hogy mekkora erővel fogja érvényesíteni az erdélyiek, székelyföldiek érdekeit a következőkben, azon múlik, hogy ma hányan veszünk részt a választásokon, este hány megye lesz zöld a térképen – a mi színünk -, ami jelzi mindenki számára, hogy mi itt élünk, velünk számolni kell nem lehet minket semmibe venni és nem lehet úgy tekinteni ránk mintha nem lennénk a térképen”, mondta Antal Árpád.

Időnk van bőven: az a részvétel számít amit este 9-kor mérnek!

A Sláger Rádió érdeklődésére az alacsony háromszéki választási kedvről, Antal Árpád rámutatott: az elmúlt egy évtizedben kialakult, hogy az erdélyi, székelyföldi megyékben később indulnak el az emberek szavazni. „Az számít ami este 9 órakor van és nem az ami reggel, így időnk van bőven megelőzni sok dél romániai megyét”, véli a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Antal Árpád szavaz
Antal Árpád leadta szavazatát | Fotó: Albert Levente

Véleménye szerint a háromszékiek is érzik ennek fontosságát. „Az én józan paraszti eszem is azt mondja: részt kell venni a választásokon, erőt kell felmutatni minden alkalommal, hogy ott tudjunk ülni az az asztal mellett ahol a döntéseket meghozzák, mert régi mondás, hogy ha nem ülünk az asztal mellett, felkerülünk az étlapra, amit nyilván nem akar senki”, összegzett Antal Árpád.

Kovászna megyében szokás szerint délután indulnak szavazni

Az RMDSZ Kovászna megyei ügyvezető elnöke, Grüman Róbert a Sláger Rádió érdeklődésére rámutatott: ha országos adatokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy sajnos Kovászna megye a kullogók között van, az átlagnál alacsonyabb a részvétel. Hogyha a mai részvételi arányt a korábbi választásokhoz viszonyítjuk azt látjuk, hogy az idei EP választásokon vagy a öt évvel ezelőtti államelnöki választásokhoz is hasonlóan alakult a részvétel a székelyföldi megyékben. Mostanra már elindultak a Háromszékiek is szavazni, hiszen tapasztalatok szerint a román megyékkel ellentétben Kovászna megyében délután mennek nagyobb számban szavazni a polgárok.

Grüman Róbert szerint a legfontosabb tét az, hogy megmutassuk: erős, összetartó közösség vagyunk. „Mutassuk fel a magyar közösség erejét, ezért fontos, hogy akinek szavazati joga van az ma vegyen is részt a választásokon. „Gyorsan megy a szavazás, mindössze 5-10 percet kell a mai napból rászánni ahhoz, hogy a magyar közösség erejét a nap végén fel tudjuk mutatni”, hívta fel a figyelmet a háromszéki RMDSZ ügyvezető elnöke.