Az átmeneti büdösség a vegyszermentes mezőgazdaság ára, de csak pár napig tart, hamarosan megszűnik, mutatott rá a Sláger Rádió érdeklődésére Könczei Csaba. A háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy a Sepsiszentgyörgy környéki földeken elterített tyúktrágya okozza a városban érezhető büdösséget.

Kifejtette: a bűz valóban kellemtelen, de az érintett cég minden engedélyt beszerzett és az Európai Uniós és országos törvényt betartva trágyázza a földjeit. Könczei Csaba szerint egyre nagyobb az igény a természetes élelemre, a vegyszermentes mezőgazdaságra, ezért valójában követendő példa, ha egy termelő műtrágya helyett természetes trágyát szór a földjeire. Amikor ezt kiszórják bűz van, ám néhány napig el lehet viselni a kellemetlenséget, hogy minél kevesebb vegyszer kerüljön a földekre, véli az igazgató.

Könczei Csaba
Könczei Csaba a háromszéki Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

Elmondta, hogy a Sepsiszentgyörgy melletti földeken hétfőn kezdték és szerdán be is fejezték a trágyázást, így hamarosan megszűnik a kellemetlenség. Legközelebb jövő év tavaszán kerül erre újra sor, mondta Könczei Csaba.

Rámutatott, hogy a mezőgazdasági cég százezer eurós befektetéssel hozta létre a trágyakezelő platformot, berendezéseket vásárolt, minden előírást betart, a környezetvédelmi őrség ellenőrei a napokban vizsgálódtak a helyszínen, és mindent rendben találtak. Háromszéken szorgalmazzák a vegyszermentes földművelést, mert környezetkímélő és az így megtermelt élelmiszer is egészségesebb, szögezte le a mezőgazdasági szakember.