Egycsillagos látványosságként értékeli, és mediterrán környezetben fekvő, kis halászfaluként írja le Sepsiszentgyörgyöt a világszerte híres Michelin kalauz, amely szerint a háromszéki megyeszékhelyen kapható az ország legfinomabb kaviárja…

A Michelin kalauzokat világszerte ismerik, elismerik és használják utazásaik megtervezésére. A francia gumiabroncsgyártó a vendéglőminősítéseiről vált híressé, a Michelin csillag lehet a legnagyobb áldás, amit egy étterem kaphat. A rangos csillagokkal az éttermek mellett a műemlékeket, turistalátványosságokat is minősíti a Michelin. A 38 országban, egymillió példányban megjelenő Guide Michelin Green Book az éttermi kalauzhoz hasonlóan csillagokkal rangsorolja a turisztikai célpontokat. Három csillagot azok a helyek kapják, melyek meglátogatása külön utazást is megér, a kétcsillagosokat megtekintésre érdemesnek találják, amelyért érdemes kitérőt is tenni, míg egy csillaggal a szerintük érdekes helyeket jelölik.

A Michelin kalauz szerint Sepsiszentgyörgy egy kis halászfalu az ország legfinomabb kaviárjával | Foto: travelguide.michelin.com

A Michelin éttermi minősítési rendszerében kizárólag minőség ami számít. Minden csillaggal rangsorolt vendéglőt inkognitóban keresnek fel a híres Michelin-ellenőrök, akik egységes és szigorú szabályok szerint értékelnek. Bár Romániában még egyetlen étterem sem kapott Michelin csillagot, a turisztikai látványosságok és műemlékek rangsorolása tekintetében már adakozóbb a francia vállalat, hiszen a „zöld könyvnek” nevezett útikalauzában 200 romániai helyszín szerepel, ebből 17 kapta meg a legmagasabb három csillagot, 67-et értékeltek két csillagosra és 97 helyszínt egycsillagos kategóriába soroltak.

Csillagok, csillagok…

A Michelin kalauzban szereplő műemlékek és turistalátványosságok rangsorolása esetében vélhetően lazábbak az értékelési szempontok és módszerek, hiszen a turisztikai portált megnyitva meglepődve tapasztaltuk, hogy a tények nem zavarták a szerkesztőket, a leírásokat olvasva nehezen elképzelhető, hogy a Michelin képviselői megfordultak volna Kovászna megyében.

Az online katalógusban feltehetően szerkesztői hiba miatt szerepel két Kovászna megyeiként feltüntetett helyszín – Sepsiszengyörgy és a Bodza vidéki Bredét (Brădet). Az egycsillagos látványosságként értékelt Sepsiszentgyörgyöt ugyanis mediterrán környezetben fekvő, kis halászfaluként írják le, amely híres a hal étkeiről és az ország legfinomabb kaviárjáról… Világos tehát, hogy a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyöt simán összekeverték a Tulcea megyei Duna-Delta mentén fekvő Szentgyörgy faluval.

A Bodzavidéki Bredétről is lehull a csillag | Foto: travelguide.michelin.com

A Michelin katalógusban két Kovászna megyei települést rangsoroltak, így Sepsiszentgyörgy mellett a Bodza vidéki Bredét (Brădet) településen egy 18. századi fatemplomot ajánlanak megtekintésre, aminek szépséghibája, hogy ez a Bihar megyei Brădet település ékessége.

A tévedésekre levélben hívtuk fel a Michelin útikalauz internetes ügyfélszolgálatának figyelmét, illetve megkérdeztük, hogy milyen módszerek alapján értékelik és rangsorolják a műemlékeket és turista látványosságokat. Amint választ kapunk levelünkre, a témára visszatérünk.

A Michelin útikalauznál figyelmesebb a világ legnagyobb útikönyvkiadója, a Lonely Planet, amelynek kiadványai 120 millió példányszámban fogynak, de online és telefonos alkalmazásokkal is segíti a turistákat. A Lonely Planet egyenesen Székely Land néven reklámozza a magyarlakta térséget, a honlapon kiemelt helyszínként ajánlja Marosvásárhelyt, Csíkszeredát és Székelyudvarhelyt, illetve látogatásra érdemesnek ajánlja Sepsiszentgyörgyöt, Gyergyószentmiklóst, Tusnádfürdőt és Szovátát.