Miután Legfelsőbb Védelmi Tanács “országos fontosságú” projektnek nyilvánította a Ploiești-Brassó autópálya megépítését, hogy mielőbb nekiláthassanak az építési munkálatoknak, Brassó Megye Tanácsa azt kéri, tegyék meg ugyanezt a Vidombák Nemzetközi Repülőtérre vonatkozóan is.

Adrian Veştea a Brassó megyei közgyűlés elnöke felkérte a parlamenti képviselőket: tegyék meg a szükséges lépéseket ennek érdekében, a megyei tanács pedig összeállítja a dokumentációt. A tanácselnök szerint azért országos stratégiai fontosságú a brassói reptér mert a város az ország legfontosabb és leglátogatottabb turisztikai célpontja, a repülőtér pedig fontos szerepet játszik a térség gazdasági fejlődésének fenntartásában. Másrészt Brassó megyében Nagysink mellett található Közép- és Kelet Európa legnagyobb katonai gyakorlótere, a repülőtér ennek a kiszolgálásában is stratégiai fontossággal bír – érvelt a tanácselnök.

Brassói és Háromszéki önkormányzati vezetők összefogása a vidombáki repülőtérért | Fotó: Kocsis B János

Ha országos fontosságúnak nyilvánítanák a brassói repteret, az felgyorsítaná annak építését, hiszen ilyen esetben már nincs szükség a klasszikus közbeszerzési eljárásokra, melyeket a fellebbezők a végtelenségig elhúzhatnak. Az ütemterv szerint a légi kikötőt jövő év végéig építenék meg, és 2021 elején már fel kellene szálljanak az első járatok.