A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tervezi, hogy a szabadpiacról vásárol lakásokat, melyeket rászorulóknak adnának bérbe, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Sztakics Éva. Az alpolgármester szerint jelenleg zajlik egy felmérés, feltérképezik a szociális lakásokban élők helyzetét és aktualizálják az igényléseket.

A város az elmúlt tíz évben két tömbházat vásárolt és újított fel az Oltmező utcában, ezekben a szociális lakásokban közel száz család lakik. Az alpolgármester rámutatott, nincsenek jó tapasztalataik, a lakók nagy elmaradásokat halmoztak fel a bérköltségek és közköltségek terén. Kilakoltatásuk nehézkesen zajlik, hiszen törvényszéki végzésre van szükség.

Éjszakai menedékhelyre igyekvő sepsiszentgyörgyi hajléktalan | Fotó: Kovács Zsolt

A rendőrség segítségével ellenőrzik, hogy pontosan kik és hányan laknak az önkormányzat tulajdonában levő ingatlanokban, hiszen előfordul, hogy egy kis lakásban haton is meghúzzák magukat, de olyan eset is van, hogy a kedvezményezett külföldön dolgozik, ahol akkora jövedelemre tesz szert, hogy nem lenne jogosult a lakásra.

Antal Árpád polgármester korábban úgy fogalmazott: a rendszer úgy kellene működjön, hogy a szociális lakásokat meghatározott időre utalják ki, segítve a bajba jutottaknak, amíg sikerül talpra állniuk.