Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök iránti szimpátia állhat a Kárpátokon túli román megyékben az RMDSZ-re leadott szokatlanul nagyszámú szavazat mögött, feltételezi Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerdai sajtótájékoztatón beszélt arról a jelenségről, hogy a Kárpátokon túli megyékből nagyszámú szavazat, mintegy 34.000 voksot kaptak az RMDSZ Európa Parlamenti jelöltjei. A sepsiszentgyörgyi elöljáró elmondta, őt is foglalkoztatja ez a jelenség és arra a feltételezésre jutott, hogy a román megyékben furcsa proteszt szavazatot adtak le egyesek a román politikummal szemben, vagyis a magyar miniszterelnök iránti szimpátiájukat összekötötték az RMDSZ-el és rá szavaztak.

Antal Árpád elmondta: az elmúlt két évben nagyon sokat utazott az országban a Municípiumok Szövetségének találkozói miatt és sokféle emberrel találkozott az ország különböző régióiban. Azt tapasztalta, hogy amikor ismeretlen emberek számára kiderült, hogy Ő magyar, akkor azonnal elkezdték neki Orbán Viktort dicsérni. Ennek az a magyarázata, hogy Orbán Viktor érthetően fogalmaz, kimondja azt amit az emberek hisznek és gondolnak, ezzel szemben a román politikusok többsége másként beszél, esetükben mindenki a sorok között keresi a szavak, mondatok értelmét, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

Hozzátette: elég a Google román keresőjébe beírni, hogy Orbán Viktor és a róla megjelent román nyelvű cikkek alatti kommenteket elolvasni, ahol legtöbben azt írják, hogy Romániának is ilyen vezetőre lenne szüksége, dicsérik a magyar miniszterelnök bátorságát és kiállását. Antal Árpád szerint nem mindenki szereti azt amit Orbán Viktor mond, de szimpatikus az ahogyan kimondja a dolgokat, például a migrációról, vagy a keresztény kultúra védelméről, amelynek Romániában is vannak feltétlen hívei.

Nem tudja bizonyítani, de hipotézise szerint sok román embernek szimpatikus Orbán Viktor és ezt összekötötték az RMDSZ-el, talán ezzel magyarázható a sok Kárpátokon túli szavazat, véli Antal Árpád. Hozzátette: teljesen valószínűtlennek tartja azt a feltételezést, hogy a román pártokkal kötött egyezség alapján azok átjátszottak néhány ezer szavazatot az RMDSZ-nek. Magyarázata szerint minden román párt számára óriási belpolitikai tétje volt a vasárnapi szavazásnak, nem hiszi, hogy lett volna olyan román párt, aki bárki másnak átjátszott volna szavazatokat. Az is teljesen valószínűtlen, hogy az RMDSZ a PSD-vel és a PNL-vel is kötött volna ilyen titkos egyezséget.

Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

A sepsiszentgyörgyi elöljáró ugyanakkor azt sem hiszi, hogy véletlen érkezett volna ilyen nagyszámú szavazat az RMDSZ-re a román megyékből. Hozzátette a véletlen mindig nagymértékben benne van a választásokban, hiszen megfigyelhető, hogy a legkisebb magyar faluban is kapnak szavazatokat egyes lehetetlen román jelöltek, ez pedig fordítva is igaz, hogy a nagyon sok román többségű szavazókörzetben a véletlen hozhat szavazatot az RMDSZ-nek. Ugyanakkor a korábbiakhoz képest a vasárnapi választásokon tapasztalt 15-20 százalékos eltérést nem tud a véletlen generálni, véli Antal Árpád, aki viszont azt nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Kárpátokon túli megyékben valaki megmondta volna 20.000 embernek, hogy szavazzon az RMDSZ-re és ennyi ember közül utólag senki nem állt volna a nyilvánosság elé, hogy ilyen történt, vagyis a román pártokkal kötött titkos paktumot teljesen valószínűtlennek tartja.