Kovászna megyében vasárnap 24 ezerrel többen szavaztak mint az öt évvel ezelőtti Európa Parlamenti választásokon. Háromszéken vasárnap szám szerint 78.114 választópolgár járult az urnákhoz, ami azt jelenti, hogy a szavazópolgárok 42,83 százaléka adta le voksát – számolt be Tamás Sándor.

Az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke a párhuzamos szavazatszámlálás részleges eredményeinek ismeretében arról tájékoztatott, hogy a vasárnapi Európa Parlamenti választásokon résztvevő háromszékiek közül mintegy 50.000-en az RMDSZ jelöltjeit támogatták szavazatukkal.

Antal Árpád és Tamás Sándor elemzik a választási eredményeket | Fotó: Kovács Zsolt

„Azt mondhatjuk, hogy az erdélyi magyarsághoz képest arányosan jól szavaztak a háromszékiek, és az RMDSZ háromszéki szervezete arányosan járul hozzá a szövetség országos sikeréhez”, mondta a Sláger Rádiónak Tamás Sándor.

„A magyarok nyertek és nem azok, akik a vesztünket kívánják”, értékelte a Sláger Rádiónak a vasárnapi szavazás részleges eredményeit ismerve Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette: „Nyilván az eredményeket elemezzük és levonjuk a megfelelő következtetéseket. Az látszik, hogy a sepsiszentgyörgyi magyar emberek mintegy 6 százaléka átszavazott román pártra, elsősorban az USR-PLUS-ra”, mutatott rá Antal Árpád, aki szerint alaposan végig kell gondolják, hogy mit jelent ez a román pártra való átszavazás, és meg kell tenniük mindent, hogy ezeket a magyar embereket visszacsábítsák az RMDSZ-hez.

Eredményváró az RMDSZ Háromszéki szervezeténél | Fotó: Kovács Zsolt

Kovászna megyében a vasárnapi EP választásokon való legnagyobb részvétel Sepsibodok községben volt, 58,93 százalék, a legkisebb pedig Bölön községben, 30,72 százalék. Az országos részvétgeli átlag 48,99 százalék volt, és Kovászna megyében e felett a következő közigazgatási egységek teljesítettek: Kézdiszentlélek, Kommandó, Málnás, Illyefalva, Dobolló, Réty, Kovászna, Kökös, Kézdialmás, Árkos, Esztelnek, Barátos, Sepsibodok. A háromszéki városok részvételi arányai: Barót 33,83, Kézdivásárhely 38,30, Sepsiszentgyörgy 42,79, Bodzaforduló 44,67, Kovászna 53,15 százalék.