A vasárnapi választásokon az erdélyi magyarság bebizonyította, hogy képes mobilizálni és megvédeni magát, és azt üzente, hogy Romániában és Brüsszelben ne tervezzen senki anélkül, hogy ne vegye figyelembe az 1,3 milliónyi erdélyi magyar közösség jogait, ez az Európa Parlamenti választás fő üzenete, véli Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ helyi elnöke hétfői választási eredményeket értékelő sajtótájékoztatón kifejtette: az elmúlt időszak kampánya egy etnikai mobilizációs verseny volt és ebben nem maradtak alul a magyarok, működött a közösség egészséges önvédelmi reflexe. „Az EP választás nem az RMDSZ-ről és két brüsszeli képviselőről szólt, hiszen a szövetség csak egy eszköz és keret ahhoz, hogy egyrészt megvédje a közösséget másrészt lépjen előre a jogok bővítése területén is”, mondta Antal Árpád.

Egy szervezet, sokféle elvárás

A sepsiszentgyörgyi elöljáró rámutatott: erősen rétegzett a társadalom, az embereknek különböző igényeik és szempontjaik vannak. E tekintetben könnyebb a románoknak, mivel 15 párt közül választhatnak, de az erdélyi magyarokat egy szervezet, az RMDSZ képviseli és bár a magyar közösség is ugyanolyan rétegzett, sokféle elvárásuk van a szövetségtől, azon belül kell megtalálni a közös megoldást.

Eredményváró az RMDSZ Háromszéki szervezeténél | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke hozzátette: eddig sok kampányt levezényelt, de most érkezett a legtöbb pozitív és kevésbé pozitív visszajelzés. Ehhez vélhetően hozzájárul a technológia is, hogy az emberek különböző fórumokon megfogalmazzák észrevételeiket. Ugyanakkor sok tanulságot le lehetett szűrni a vasárnapi választások kapcsán. A háromszéki elöljáró szerint a továbbiakban is folytatják a vidéki konzultációs találkozókat pártszínezettől függetlenül minden gazdával és önkormányzati képviselővel, illetve folytatják a kulturális és közéleti témákban szervezett vidéki találkozókat is.

Az RMDSZ-nek korrekciókat kell végrehajtson, hogy ne kelljen félteni a képviseletet

Antal Árpád szerint az EP választás tapasztalataiból le kell vonni a következtetéseket és a következő másfél évben minden korrekciót meg kell tenni, hogy megakadályozzák, hogy ne a most vasárnapi választások hangulatában és ilyen félelmekkel várják a jövő évi parlamenti választásokat, hanem azok nyugodtabbak legyenek. Hozzátette: minden településen meg kell nézni, hogy mit lehet tenni, beszélgetéseket kell kezdeményezni az MPP-vel és EMNP-vel is.

Antal Árpád, Tamás Sándor és Miklós Zoltán a választási eredményeket követik | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi választási eredményeket elemezve, Antal Árpád rámutatott: az látszik, hogy a magyarok 5-6 százaléka átszavazott román pártra, elsősorban az USR-PLUS-ra. Az elöljáró elemezése szerint ezeknek a magyar embereknek a fele az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szimpatizánsai közül kerül ki, másik fele pedig olyan magyar ember, aki úgysem nem támogatta volna az RMDSZ-t.

Antal Árpád szerint az RMDSZ-nek a következő időszakban több kérdésre kell választ találnia, ahhoz, hogy a következő parlamenti választások nyugodtabbak legyenek. Példaként említette, hogy meg kell vizsgálni, milyen fenntartásaik vannak az RMDSZ-el szemben azoknak a magyar fiataloknak akik vasárnap az USR-PLUS-ra szavaztak, illetve elemezni kell, hogy sok fiatal miért nem vett részt a választásokon. Meg kell vizsgálni azt is, mivel magyarázható, hogy a mostani választásokon nem induló EMNP még az utolsó héten is fontosnak tartotta, hogy az RMDSZ ellen kommunikáljon, ezzel üzenve szavazóiknak. Sok más kérdés is van, amelyeket elemezni kell és válaszokat kell találni rájuk, mondta Antal Árpád.

Nincs mentség egyes települések szervezetlenségére

Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor szerint a következő napokban elemzik a Kovászna megyei települések választási eredményeit. A számok azt mutatják, hogy egyes közigazgatási egységek az országos átlag fölött teljesítettek, ilyen Kézdiszentlélek, Kommandó, Málnás, Illyefalva, Dobolló, Réty, Kovászna, Kézdialmás, Árkos és Bodok. Ezzel szemben viszont vannak kullogó települések, mint Bölön, Gelence, Barót, Nagyborosnyó és Ozsdola.

Tamás Sándor elemzi a választási eredményeket | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor szerint mélyére kell nézni a dolgoknak, hiszen egyes „kullogó” településeken az látszik, hogy két része van a falunak, ahol a magyar közösség nagy számban vett részt a választásokon, míg a román közösség alacsony számban, és összességében ez rontotta le a részvételi arányt. Két településen – Gelencén és Baróton – viszont nincs mentség, csapnivaló eredményeket hoztak az RMDSZ-esek és MPP-sek egyaránt, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint sem Gelencén sem Baróton nem lehet így nekiindulni a jövő évi helyhatósági választásoknak, mivel nagy szervezetlenség uralkodik.