Háromszéken kissé emelkedik az Európa Parlamenti választásokon való részvételi arány, de továbbra is elmarad az országos átlagtól. Kovászna megye az utolsók között van, ami a választásokon való részvételt illeti. A mai EP választásokon és referendumon való részvételi arányt ezen a honlapon lehet követni!

Szavazás Háromszéken | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere feleségével közösen érkezett a szavazóhelyiségbe, majd a voksa leadását követően rámutatott: 1993-ban lett 18 éves és 1996-ban szavazott először, azóta minden választáson reszt vett, mert ez olyan szerzett jog amivel élni kell.

„Én azért szavazok mert büszke európainak érzem magam és sokkal több Európát szeretnék hozni Romániába. Én a régiók Európájában, Székelyföld Európájában, Erdély Európájában, a Kárpát- medence Európájában hiszek. Arra kérek mindenkit éljen szavazati jogával és vegyen részt a mai választásokon, hogy este mi ünnepeljünk, ne pedig azok akik a román nemzetállamot építve bennünket el akarnak nyomni ”, nyilatkozta Antal Árpád.

Antal Árpád kilép a szavazófülkéből

Az országos átlagnál alacsonyabb háromszéki szavazókedvre vonatkozó kérdésre Antal Árpád kifejtette: az erdélyi megyékben általában kicsit később indul el az élet mind a Kárpátokon túl, de bízik benne, hogy estére sikerül beérni és akár meghaladni a Kárpátokon túli részvételt. „Azt szokták mondani, hogy a végén van a vége, ezért bízok benne este mi fogunk ünnepelni nem pedig azok akik a vesztünket kívánják”, mondta Antal Árpád.

Háromszéken ma 182.360 szavazópolgárt várnak urnákhoz, számukra 214 szavazókörzet működik este 9 óráig. Kovászna megyéből tudósításunk időpontjáig nem jeleztek semmilyen rendellenességet a választások lebonyolítását illetően.