Szimbolikus helyszínen, a sepsiszentgyörgyi könyvtár Gábor Áron termében kötött választási együttműködésről szóló megállapodást Vincze Lóránt az RMDSZ EP képviselőjelöltje az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke és Mezei János a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.

Mezei János és Vincze Lóránt aláírják a választási megállapodást | Fotó: Kovács Zsolt

Az MPP cselekvő szerepet vállal az Európa Parlamenti választási kampányban és segítik Vincze Lórántot, hogy mandátumot szerezzen az Európa Parlamentben. Vincze Lóránt pedig azt vállalja, hogy az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjeként elkötelezett marad az MPP által képviselt célok mellett, megválasztása esetén azokat az Európai Parlamentben is megjeleníti.

Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke arra hívta fel a felek figyelmét, hogy a megállapodás aláírását követően nem lehet hátra dőlni, május 26-ig dolgozni kell, ahhoz, hogy Vincze Lóránt bejusson az Európa Parlamentbe. Rámutatott, hogy ha az RMDSZ 5 százalékot szerez, az csak Winkler Gyula mandátumára elegendő, ahhoz, hogy a lista második helyén lévő Vincze Lóránt is bejusson 7 százalékra van szükség, és ahhoz, hogy három RMDSZ képviselő kerüljön az EP-be 9 százalékos eredményt kell elérni, ami nem lehetetlen.

Vincze Lóránt, Mezei János és Tamás Sándor | Fotó: Kovács Zsolt

Vincze Lóránt újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: ha az EMNP részéről érkezik megkeresés, szívesen tárgyalnak, viszont vannak jelei, hogy a néppárt akadályozni próbálja a kampányt. Vincze Lóránt azt kéri, hogy minden erdélyi szervezet és párt álljon be a magyar jelöltlista mögé, hiszen közös érdek, hogy maximalizálják az Európa Parlamenti képviseletet.