A magyar kormány támogatásával üzembe helyezett új óvodát adtak át csütörtökön Kökösben. Az avatón Potápi Árpád, a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár felidézte, hogy a magyar kormány 150 új óvoda megépítését, és 460 óvoda felújítását finanszírozta a Kárpát-medencében, ami azért fontos, mert ezek az intézmények biztosítják a magyar jövőt.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke rámutatott: Magyarországnak olyan nemzeti kormánya van, „amely nemcsak hátba-veregetéseket küldözget Budapestről, hanem konkrét ügyeket támogat”.

Tóth László csíkszeredai magyar fõkonzul, Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelõs államtitkár | Fotó:
MTI/Veres Nándor

Silviu Tăraș megbízott polgármester felidézte, a román kormány 2011-ben ígérte meg az óvodaépítést, aztán de késlekedett a beruházás. A község két éves beruházási keretét emésztette volna fel, rácsatlakoztassák a hálózatokra, rendezzék a környezetét, kialakítsák a sportpályát. Ezeket a költségeket vállalta át a magyar kormány, amely 15,6 millió forint támogatást folyósított.

Potápi Árpád csütörtök este a háromszéki turizmus legkiválóbb szereplőinek a díjazására szervezett Visit Covasna gálán is részt vett Sepsiszentgyörgyön. Itt kifejtette, hogy a nemzetpolitikai törekvések mellett a szülőföldön való boldogulást támogatják azzal, hogy a gazdasági támogatásokat kiterjesztik a határon túli területekre.

Potápi Árpád rámutatott, tavasszal újabb pályázatot írnak ki a székelyföldi kisvállalkozóknak, arra biztatta a panzió, szálláshely- tulajdonosokat éljenek a lehetőséggel. „A legfontosabb, hogy a vállalkozók maradjanak itthon, magyar embereket foglalkoztassanak, építsenek jövőt”- mondta Potápi Árpád.