Jóváhagyta Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter egy torjai személy kérését, hogy elköltöztessenek portájáról egy gólyafészket. Ezt legtöbb 30 méterre lehet elköltöztetni a villanyvállalat által már felszerelt tartóra, és március 31-ig kell végrehajtani, hogy ne zavarják a védett madarat a költésben.

Kelemen László a Rara Avis Madártani Egyesület elnöke a Sláger Rádiónak elmondta: a fészek-költöztetés sikere azon is múlik, hogy a madár elfogadja-e az új fészket, vagy megpróbálja visszaépíteni a régi helyszínre.

Kelemen László a Rara Avis Madártani Egyesület vezetője | Fotó: covasnamedia.ro

Kelemen László szomorúnak tartja, hogy míg régen a székely falvakban büszkeség volt, ha egy portán fészket rakott a gólya, ma már előfordul, hogy zavarja az ott lakókat, mert piszkol.

A civil szervezet önkéntesei idén a villanyvállalat megbízásából feltérképezik azokat a gólyafészkeket, melyek magasfeszültségű oszlopon vannak, és rövidzárlatot okozhatnak. Amikor ősszel a gólyák elmennek, ezeket a fészkeket a közelben egy biztonságosabb helyre költöztetik.

Háromszéken mintegy 250 gólyafészekről tudnak. Kovászna megyébe idén március 8-án érkezett meg az első gólya, Bikfalvára.