Ismét borsos pénzbírsággal fenyegeti a háromszéki polgármestereket Sebastian Cucu prefektus, aki arra szólítja fel az elöljárókat, hogy a március 15-i ünnepségek alkalmával a más államok zászlaja mellé tűzzék ki Románia lobogóját is. A Kovászna megyei prefektus csütörtökön körlevélben szólította fel 45 háromszéki önkormányzat és a megyei tanács vezetőségét a román zászló és himnusztörvény betartására.

Sebastian Cucu körlevelében kifejti, hogy a tavalyi eseményeket figyelembe véve, a március 15-i magyar nemzeti ünnep közeledtével emlékezteti a háromszéki elöljárókat az 1994/75-ös zászlótörvény előírásaira. Eszerint más államok lobogóját csak a román zászlóval együtt szabad kitűzni, kizárólag hivatalos látogatások, nemzetközi konferenciák vagy ünnepségek alkalmával a hivatalos intézmények épületeire, vagy közterekre.

Piros-fehér-zöld lobogók díszítik Sepsiszentgyörgy főterét | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki kormánybiztos arra is figyelmezteti az elöljárókat, hogy a 2001/1157-es törvény értelmében az ünnepségek idején és helyszínein kötelező kihelyezni Románia zászlaját. Rámutat, hogy ugyanezen törvény előírása szerint 2500 és 5000 lej közti büntetéssel sújtható, ha a törvény által szabályozott alkalmakon kívül tűzik ki más országok zászlaját, vagy ha azok mérete nem azonos a Románia lobogójának méretével. Sebastian Cucu kifejti, hogy a 2001/1157-es törvény és az alkotmánybíróság véleményezése alapján az országos képviselettel rendelkező etnikai kisebbségek ünnepeiken használhatják saját jelképeiket, de kizárólag Románia jelképeivel együtt.

„Háromszék nem alkuszik!”

„Idén is mindent megpróbálnak megtenni, hogy megakadályozzák, hogy békében, méltósággal ünnepeljünk március 15-én, mutatott rá a prefektusi körlevélre válaszolva, Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki elnöke Tamási Áronnal szólva hozzátette: „az igazságot is meg lehet szokni”. Véleménye szerint előbb-utóbb megtanulják a román kormány képviselői is, hogy nem vitathatják el nemzeti szimbólumaink használatát.

Szív alakú jelképekkel díszítették fel Sepsiszentgyörgy központját | Fotó: Kovács Zsolt

„A 21. század Európai Uniójában élünk, ennek megfelelően kell viselkedni. Harminc év demokrácia után erre a mostani intoleráns magatartásra csak egy jó válaszunk lehet: március 15-én, minél többen vegyünk részt nemzeti ünnepünkön és hozzuk magunkkal a piros-fehér-zöld zászlót és a székely lobogót. Mert Háromszék nem alkuszik!”, nyilatkozta Tamás Sándor.

A tavalyi prefektusi büntetést érvénytelenítette a bíróság

Mint arról beszámoltunk, Sebastian Cucu prefektus tavaly a március 15-i ünnepen kitűzött nemzeti színű szalagok miatt két alkalommal szabott ki 5000-5000 lejes büntetést a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi polgármesterekre, amiatt, hogy az ünnepre a magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a városokat, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar zászló mellé egy román zászló is kerüljön.

Szív alakú jelképekkel díszítették fel Sepsiszentgyörgy központját | Fotó: Kovács Zsolt

Nemrégiben a sepsiszentgyörgyi polgármesterre kiszabott prefektusi büntetést alapfokon érvénytelenítette a bíróság. Antal Árpád polgármester szerint ez a bírósági döntés visszaigazolja, hogy a prefektus részéről ez egy megfélemlítési akció volt, függetlenül attól, hogy azt megrendelték tőle, vagy saját kezdeményezése volt, az a gyűlöletkeltésről és magyarellenességről szólt.

Sepsiszentgyörgyöt szív alakú, piros-fehér-zöld jelképekkel díszítik fel

Antal Árpád nemrégiben arról számolt be, hogy idén is azon lesznek, hogy ünnepi hangulatot biztosítsanak a város kidíszítésével. A sepsiszentgyörgyi villanyoszlopokra szív alakú, piros-fehér-zöld színű jelképeket helyeznek el. „Ezzel jelezzük, hogy amit szívünkbe zárunk azt nem lehet államigazgatási, közigazgatási vagy jogi eszközökkel kiűzni, ilyen a szülőföldünk és nemzeti szimbólumaink iránti szeretet. Ez egy szimbolikus üzenet, mindenki érteni fogja”, tette hozzá Antal Árpád.

Szív alakú jelképekkel díszítették fel Sepsiszentgyörgy központját | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor emlékeztetett, hogy az RMDSZ februári kongresszusán határozatba foglalták, hogy a romániai magyar közösség szerves része a magyar nemzetnek – magáénak tartja annak jelképeit, szimbólumait, ugyanakkor saját jelképekkel is rendelkezik. Magyarázata szerint ez azért fontos, mert az 1157/2001-es kormányhatározat arról rendelkezik, hogy azok a közösségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel, saját rendezvényeiken használhatják saját jelképeiket.