Érvénytelenítették a sepsiszentgyörgyi ünnepi magyar zászlók miatt kirótt prefektusi bírságot. A sepsiszentgyörgyi bíróság pénteki ítéletében első fokon érvénytelenítette azokat a bírságokat, amelyeket Sebastian Cucu prefektus rótt ki azok miatt a magyar nemzeti színű szalagok miatt, amelyekkel Sepsiszentgyörgy főterét díszítette ki a polgármesteri hivatal tavaly március 15-én. Az ítélet ellen a prefektúra 30 napig fellebbezhet.

Mint arról beszámoltunk Kovászna megye prefektusa március 14-én és március 15-én is 5000-5000 lejes bírságot rótt ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterre amiatt, hogy az ünnepre a magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a városokat, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar zászló mellé egy román zászló is kerüljön.

A büntetést érvénytelenítő bírósági ítéletről Antal Árpád Facebook oldalán így nyilatkozott – idézem – komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy Románia jogállam lenne, de örömmel értesült arról, hogy a bíróság érvénytelenítette a tavaly március 15-én kitűzött, nemzetiszínű szalagokkal kapcsolatos prefektusi bírságot. A sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott: minden közösségnek joga van ahhoz, hogy szimbólumait használja és ez a büntetés öncélú túlkapás volt a háromszéki prefektus részéről. Hozzátette: reméli ez többé soha nem fordul elő és senki sem akadályozhat abban, hogy méltóképpen ünnepeljünk.

A magyar közösség szimbólumairól fogadott el határozatot az RMDSZ kongresszusa

“A romániai magyar közösség szerves része a magyar nemzetnek – magáénak vallja annak jelképeit, szimbólumait, ugyanakkor saját jelképekkel is rendelkezik. Nemzeti önazonosságunk alappillérei azok a szimbólumok, amelyek megkülönböztetik a magyar nemzetet, ezen belül az erdélyi magyarokat más népektől, és egyedi módon jelenítik meg sajátosságait az egész világ előtt”, erről fogadott el határozatot a hétvégi RMDSZ kongresszus.

Magyar nemzeti szalaggal díszítették ki Sepsiszentgyörgy belvárosát | Fotó: Kovács Zsolt

Kinyilvánították, hogy a magyar közösség szimbólumának tekinti a piros-fehér-zöld színeket, a székely zászlót, a magyar himnuszt és a székely himnuszt. Az újraválasztása utáni Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta: a romániai magyarok szabadon és büntetlenül akarják használni nemzeti szimbólumaikat. Szavai szerint az RMDSZ Romániára úgy tekint, mint egy többnemzetiségű országra, amelyben a magyar nemzeti közösséget államalkotó közösségek, és az ehhez elvárható, az ehhez járó jogokat és tiszteletet kérnek.

„Ne tekintsen senki minket másodrangú polgároknak, ne tekintsenek úgy ránk, mint nemzetbiztonsági kockázati tényezőre. Nem vagyunk mi senki ellenségei, részesei vagyunk a magyar nemzetnek, és ezt a világ legtermészetesebb tényeként éljük meg, ugyanakkor állampolgárai vagyunk a román államnak. Ez a mi kiindulópontunk, nemzeti és közösségi szimbólumainkat szabadon és büntetlenül akarjuk használni, és a gazdasági felzárkózásunkért partnereket keresünk” – mondta Kelemen Hunor.