Február 3-án, vasárnap reggel leégett a sepsibükszádi plébánia tetőszerkezete. A tűzoltók két tűzoltóautóval és egy rohammentővel siettek a helyszínre, az oltást délre fejezték be. Az épület tetőszerkezete és a födém 200 négyzetméteren leégett, és bezuhant, az épületben levő ingóságok egy része tönkrement, tájékoztat Marius Tolvaj tűzoltósági szóvivő.

Lángokban a bükszádi plébánia | Fotó: ISU Covasna

Hozzátette, a tűzben csak anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt. A tűzoltók szerint, valószínű a felhevült kémény okozta a tüzet, ezt túl közel volt a gyúlékony anyagokhoz. A tűzoltókat a helyiek riasztották, akik a nagy füstre lettek figyelmesek.

Bács Márton Csaba Sepsibükszád polgármestere a Sláger Rádiónak elmondta, a tűz eloltása után a helyiek a romok eltakarításában segítettek. Kovászna Megye Tanácsa is ígért anyagi támogatást, a helyi önkormányzat is lehetőségeihez mérten támogatja az újraépítést. A polgármester hozzátette, a legfontosabb egyházi iratokat, az anyakönyvi dokumentumokat sikerült kimenteni a lángoló épületből.

Lángokban a bükszádi plébánia | Fotó: ISU Covasna

Bakó Ferenc sepsibükszádi plébános a romkat.ro oldalnak nyilatkozva, mindenkit arra kér, hogy imáikkal segítsék a szerencsétlenséget elszenvedett plébániát.

Gyűjtést is szerveztek, így aki segíteni szeretne, ide küldheti az adományt: RO46 RNCB 0124 0380 1796 0001; CIF 11146886IBAN; BCR, Sf. Gheorghe. Szükség esetén a plébánia teljes neve románul: Parohia Romano Catolică Bixad Olt.