„A regionális identitások gazdagítják Európát, Székelyföld pedig egy markáns regionális identitással rendelkező térsége Európának” – hangsúlyozta Navracsics Tibor csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum meglátogatásakor.

A kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős uniós biztos emlékeztetett, hogy az elmúlt esztendőben lezárult a kulturális örökség európai éve, de a következőkben szeretnék folytatni azokat a programokat, amelyek megjeleníthetik a helyi, regionális közösségek kulturális értékeit és amelyek lényegében erősítik Európát.

Hegedüs Csilla az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke rámutatott, az háromszéki önkormányzati vezetőkkel való találkozó révén láttatni akarták Navracsics Tibor uniós biztossal, hogy korántsem igaz, amit Románia minden nemzetközi fórumon állít, miszerint példaértékűen rendezte a kisebbségek helyzetét. Ingatlanainkat visszaállamosítják, nemzeti szimbólumaink és anyanyelvünk használatát korlátozzák, sorolta Hegedüs Csilla.

Navracsics Tibor uniós biztos a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban | Fotó: Kovács Zsolt

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád kifejtette: jelenleg nincs jobb politikai struktúra, mint az Európai Unió, viszont sok tekintetben korrekcióra van szükség. „Bízunk benne, hogy az európai parlamenti választásokat követően az új összetételű Európai Parlament és Európai Bizottság több lehetőséget fog számunkra megnyitni az őshonos kisebbségek jogainak védelmét illetően”, mondta Antal Árpád.