Az elmúlt időszakban 378 olyan ebtartó gazdát ellenőriztek le, akik 1-es vagy 2-es veszélyességi kategóriába sorolt kutyát tartanak. Kovászna megyében 9 esetben állapítottak meg ebtartásra vonatkozó bűncselekményt, 9 esetben szabtak ki összesen 4000 lejes büntetést.

Az akció egyébként országos szinten zajlott, több mint 32.000 veszélyes kutyát tartó személyt kerestek fel a rendőrök, hogy megvizsgálják, betartják-e a veszélyes ebek tartására vonatkozó szabályokat. Országos szinten 41 bűncselekményt állapítottak meg, 1281 esetben 148.000 lejnyi büntetést róttak ki.

Nicoleta Tolvaj Marin rendőrségi szóvivő szerint a vonatkozó törvény értelmében az 1-es veszélyességi kategóriába azaz a harci kutyák csoportjába tartozik a Pitbull, Boerbull és a Bandog, illetve ezek keverékei. A 2-es veszélyességi kategóriába sorolja az Amerikai staffordshire terrier, Tosza Inu, Rottweiler, Argentin Dog, Nápolyi Masztiff, Brazil Masztiff, Angol Masztiff, Kaukázusi juhászkutya, Cane Corso fajtájú kutyákat és ezek keverékeit.

Ezeket a kutyákat be kell jelenteni a rendőrségnél és az ebtenyésztő szövetségnél. Ilyen kutyák tartását csak nagykorú, büntetlen előéletű személyeknek engedélyezik. A harci kutyákat ivartalanítaniuk is kell, mert tenyésztésük engedély köteles. Továbbá 48 órán belül jelenteni kell a rendőrségen ha a kutya eltűnik, elpusztul vagy eladták őket. A szabályok megszegése büntetéssel, esetenként szabadságvesztéssel sújtható.