A Tega köztisztasági vállalat külön teherautóval, két műszakban gyűjti a hulladéklerakók, a tömbházak mellé kidobott karácsonyfákat. Az év elejétől már mintegy 100 köbmétert beszállítottak a vállalat telephelyére, ahol felaprítják, és ezzel fűtik a telepeket, az irodákat, mondta el a Sláger Rádiónak Máthé László.

A köztisztasági vállalat igazgatója rámutatott: a magánházaknál amúgy is külön gyűjtik a lebomló hulladékot, azzal együtt viszik el a fenyőfákat. Falvakon elégetik a fát, ott általában nem igénylik az elszállítását. A háromszékiek többsége Vízkereszt után kezdi „levetkőztetni” a karácsonyfát, elvétve fordul elő, hogy még februárban is tesznek ki fenyőt.

Évekkel ezelőtt a köztisztasági vállalat alkalmazottai még a guberálókkal versenyeztek a kidobott fenyőért, előfordult, hogy a szemétszállítók már csak a levágott ágakat találták, a fűtőanyagként jobban hasznosítható törzset már elvitték. Ez azonban már nem jellemző, mert a termesztett fenyők sűrű ágait nehezebb levágni, a városból pedig már évek óta kitiltották a lovas szekereket, így nincs amivel elszállítani a fákat.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint általában 150- 200 köbméter fenyőfát dobnak szemétre a sepsiszentgyörgyiek, idén is ekkora mennyiségre számítanak.