A legfelsőbb bíróság csütörtökön jogerősen három év szabadságvesztésre ítélte korrupcióért Olosz Gergelyt, az Országos Energiaár-szabályozó Ügynökség (ANRE) volt elnökét, az RMDSZ egykori háromszéki szenátorát.

A politikust első fokon szintén három év letöltendő börtönre ítélte 2016-ban a bukaresti táblabíróság folytatólagosan elkövetett befolyással történő üzérkedésért. Az ítélet szerint a vádlottól elkoboznak 384 ezer eurót és 400 ezer lejt. Olosz Gergely vagyonának egy részét már korábban zárolták.

Olosz Gergely egykori háromszéki szenátor | Foto: timetv.ro

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) még 2012-ben emelt vádat Olosz Gergely ellen, akit azzal vádoltak, hogy az energiaár-szabályzó hatóság elnökeként négy vállalkozó (Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan és Ovidiu Ionel Badea) lefizette őt, hogy különböző szerződésekhez juttassa cégeiket. A vádirat szerint a volt háromszéki politikus összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában.

Olosz Gergely 2008-ban szerzett képviselői majd 2012-ben szenátori mandátumot. A háromszéki politikus 2011-ben az RMDSZ elnöki tisztségét is megpályázta, ám a választáson alulmaradt. Miután vádat emeltek ellene kivonult a politikából, és egy ideig a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó ügyvédjeként tevékenykedett.

A jogerős ítélet kihirdetése után a vádlott személyesen jelentkezhet bármelyik rendőrőrsön. Ha ezt nem teszi meg, a rendőrök keresik fel az otthonában. Ha az ítélethirdetéstől számított 24 órán belül nem kerül el, körözni fogják, számol be a Maszol.ro.