Rongálás, illetve közrendháborítás miatt fordult a rendőrséghez a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Felkérte a nyomozó hatóságot, hogy azonosítsa azokat a tetteseket, akik megrongálták a főtéri karácsonyi díszítés részeként felállított tandemkerékpárt, továbbá azt kérik, vizsgálják ki a román színházi társulat december 1-i bemutatója előtt lezajlott incidenst.

A sepsiszentgyörgyi városháza beszámolója szerint egyelőre ismeretlen tettesek kivágták a főtéren felállított tandemkerékpár első kerekét. A három személyes bicikli meghajtásával gyúlnak fel a geodóm fényei. A térfigyelő kamerák felvételein próbálják beazonosítani a tettest, de kérik a rendőrségtől, hogy találják meg és vonják felelősségre az elkövetőt.

Főtéri tandembicikli | Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A főtéri karácsonyi díszítés részeként felállított tandemkerékpár megrongálását követően módosítottak a térfigyelő kamerák állásán, hogy azokkal főtéren elhelyezett installációkat jobban tudják követni.

Mint ismert Sepsiszentgyörgyön tavaly is történt hasonló incidens, amikor néhány fiatal megrongálta a főtéri jégsárkány szobrot. Akkor sikerült azonosítani az elkövetőket.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata sajnálatosnak tartja, hogy az év végén több olyan cselekedet is lezajlott, amelyek ellentétesek az ünnepi időszaknak a szellemével. Felkérték a rendőrséget, hogy vizsgálja ki az Andrei Mureșanu Színház előcsarnokában, december 1-én történt incidenst, amikor több személy tiltakozott a „Nem éppen 1918” című centenáriumi témájú előadás ellen.

Hazafias románok tiltakoztak a színházi bemutató ellen
Hazafias románok tiltakoztak a színházi bemutató ellen | Fotó: Bartha Réka

A városháza rámutat, hogy a tiltakozás polgármesteri hivatali engedély nélkül zajlott, kellemetlen helyzetet teremtve mind a nézők, meghívottak, mind az Andrei Mureșanu Színház munkatársai számára, ezért úgy vélik a rendőrségnek el kellene járnia az incidens okozói ellen.