A magyar-székely összetartozás napjává nyilvánította a magyar Országgyűlés október 16-át, az 1848. évi agyagfalvi székely nemzetgyűlés kezdőnapját. A határozat szerint a magyar Országgyűlés támogatja és szorgalmazza olyan megemlékezések szervezését, amelyek a magyarság és a székelység évszázados összetartozását hangsúlyozzák, támogatja olyan programok, oktatási anyagok és audiovizuális termékek készítését, amelyek az események és következményeik hiteles bemutatásával kapcsolatosak.

A háromszéki vezetők üdvözölték a döntést.

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az agyagfalvi nemzetgyűlés olyan emlékezetes történelmi pillanat, amely a magyar nemzet egységét, a megkérdőjelezhetetlen nemzeti összetartozást igazolja.

Tamás Sándor tanácselnök, Kövér László a magyar Országgyűlés elnöke és Antal Árpád polgármester | Fotó: Kovács Zsolt

„Az 1848-ban Agyagfalván megtartott székely nagygyűlésen 60 000 egybegyűlt mondta ki, hogy kiállnak a magyar kormány mellett. Ez jelentette a székely népfelkelés kezdetét, a székelység csatlakozását az 1848-as szabadságharchoz” – idézték fel.

Értelmezésük szerint a magyar Országgyűlés tagjai azt mondták ki, hogy az országhatárok ugyan elválasztanak, de a székelyek és magyarok nemzeti ügyei közösek – fogalmazott Tamás Sándor és Antal Árpád a közös közleményben.