A Nyugat Szövetsége mintájára megalakulhat a Székelyföld szövetsége is, véli Tánczos Barna. Az RMDSZ Hargita megyei szenátora az Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár összefogásával megalakított Nyugat Szövetség kapcsán a Sláger Rádió érdeklődésére kifejtette: természetes folyamat, hogy nagy történelmi régiók, vagy kistérségek szintjén fejlesztési érdektársulatok jönnek létre, függetlenül attól, hogy vannak, akik veszélyesnek tartják.

A szenátor emlékeztetett, hogy az RMDSZ tervezetében, amely a gyulafehérvári ígéreteket emelné törvényerőre, éppen a különleges státusú régiók megteremtésének lehetőségét szorgalmazzák. Néhány nap múlva pedig a nyugati városok szövetségre léptek, ez jó példa arra, hogy ezeket a folyamatokat nem lehet figyelmen kívül hagyni, törvényes keretet kell biztosítani a társulásoknak”- fejtette ki Tánczos Barna.

Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád a Sláger Rádió érdeklődésére rámutatott: az elmúlt években felgyűlt a harag és a frusztráció, hiszen az állami közigazgatás lebénult, és ez kihatással volt az önkormányzatok munkájára is. Tavaly „kapták az utolsó nagy pofont”, amikor főleg a nagyvárosokat hatalmas összegektől fosztotta meg a kormány.

Antal Árpád szerint a négy nyugati nagyváros infrastrukturális projektekben gondolkodik, de összefogásuknak van politikai üzenete is: világosan látszik, hogy a központosított állam berendezkedés hosszú távon nem működik, előbb-utóbb nagy lesz a nyomás, hogy Bukarest átadjon hatásköröket.