A rendőröknek van lehetősége, hogy éjszakára menedékhelyre kísérjék a hajléktalanokat, ám általában akkor kezdik felkutatni az utcán éjszakázókat, amikor mínusz tíz fok alá csökken a hőmérséklet, és erre vonatkozó parancsot kapnak a belügyminisztériumtól, számolt be a Sláger Rádiónak Székely Róbert.

A sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló vezetőjét annak kapcsán kérdeztük, hogy múlt héten egy hajléktalan életét veszítette, egy másikat kihűlve szállítottak kórházba. A menedékhely vezetője szerint munkatársaik november 18-tól, az időjárás függvényében reggelente meleg teát és szendvicset visznek az utcán élőknek, hasonlóképpen ellátják a hajléktalan szállóra bevonulókat is.

Hajléktalanok az éjszakai szállón | Fotó: Kovács Zsolt

A Máltai Szeretetszolgálat által működtetett éjszakai menedékhelyen jelenleg 25-30 hajléktalan tölti az éjszakát és még tízen lehetnek az utcákon. A fagyos téli időszakban az ittas személyeket is befogadják, de külön szobában csak padot és széket biztosítanak számukra, így próbálják rávenni őket arra, hogy inkább józanul vegyék igénybe a szolgáltatásaikat, hiszen akkor jobb körülményeket élvezhetnek.

Kérdésünkre, hogy a Magyarországon életbe lépett hajléktalantörvény mintájára megvalósíthatónak tartaná-e, hogy Romániában is betiltsák az életvitelszerű utcán lakást, Székely Róbert elmondta, ehhez komoly anyagi forrásokat kell rendelni, nappali melegedőket létesíteni, több szakembert, rendfenntartót alkalmazni az állandó felügyelethez. Hangsúlyozta, az nem megoldás, hogy a hajléktalant befogadják, és egész nap fekszik az ágyon, mert úgyis megoldják helyette a problémáit.

Sepsiszentgyörgyi hajléktalanok | Fotó: Kovács Zsolt

Az elmúlt években sikerült csökkenteni a sepsiszentgyörgyi hajléktalanok számát. Eddig 7 személynek találtak munkahelyet és bérelnek számukra garzonlakást, mondta Székely Róbert, aki szerint velük folyamatosan foglalkoznak, életvezetési és pénzkezelési tanácsokkal látják el őket, hiszen legnagyobb problémájuk, hogy maguktól nem tudják beosztani a fizetésüket.