Holtan találtak egy hajléktalan férfit a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, társát kihűléses tünetekkel a kórházba szállították. A rendőrséget pénteken valamivel 7 óra előtt riasztotta egy járókelő, hogy a sepsiszentgyörgyi központi parkban két, látszólag elhunyt személy fekszik a földön, számolt be a Sláger Rádiónak Nicoleta Tolvaj Marin szóvivő.

Sepsiszentgyörgyi hajléktalanok | Fotó: Kovács Zsolt

Az 112-es sürgősségi hívószámon érkező riasztást követően azonnal a helyszínre sietett a SMURD rohammentő szolgálat, illetve egy mentős csoport és a rendőrség is. Az előzetes vizsgálatok szerint a hajléktalan, 50-es éveiben járó férfi, feltehetően az éjszaka 6 Celsius fokra süllyedt hőmérséklet miatt hunyt el az utcán. Társát hipotermiás tünetekkel, eszméletlen állapotban szállították kórházba.

Hívták őket, de nem mentek a menedékhelyre

A sepsiszentgyörgyi hajléktalan szálló vezetője, Székely Róbert az eset kapcsán a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: ismerik minkét áldozatot. Ők egy olyan 5 hajléktalanból álló csoport tagjai, akik csak a nagyon fagyos időszakokban vonulnak be az éjszakai menedékhelyre, ott ugyanis tilos az italozás. „Rendszeresen hívjuk őket, de nem tudjuk kényszeríteni, hogy az éjszakai szállóra vonuljanak”, mondta Székely Róbert.

Sing Sing éjszakai szálló | Fotó: Kovács Zsolt

Hozzátette: a Csíki negyedi Sing Sing-nek nevezett éjszakai menedékhelyen jelenleg 25-30 hajléktalan tölti az éjszakákat. Még mintegy 10 hajléktalan van a városban, akik a fagyos téli időszakban bevonulnak. Közülük többen külföldön tartózkodnak, ahol nyáron idénymunkákat vállalnak és általában télire költöznek vissza Sepsiszentgyörgyre.

A Máltai Szeretetszolgálat által működtetett sepsiszentgyörgyi hajléktalan szálló dolgozói november 18-tól, az időjárás függvényében rendszeresítik, hogy reggelente meleg teát és szendvicset visznek az utcán élőknek, hasonlóképpen ellátják a hajléktalan szállóra bevonulókat is. Az éjszakai menedékhelyre téli időszakban este 6 órától lehet bevonulni, de a nagyon fagyos időszakban nappali melegedőt is működtetnek és teával, meleg ebéddel látják el a rászorulókat.

Munkát és lakást keresnek a hajléktalanoknak

Hajléktalanok az éjszakai szállón | Fotó: Kovács Zsolt

Székely Róbert szerint az elmúlt években sikerült csökkenteni a sepsiszentgyörgyi hajléktalanok számát, köszönhetően a társadalomban való integrálás programjuknak. A hajléktalanoknak munkahelyet keresnek és garzonlakást bérelnek számukra. Idén nyáron 7 hajléktalan kapott munkahelyet és sikerült számukra lakást bérelni, mondta Székely Róbert, aki szerint velük folyamatosan foglalkoznak, életvezetési és pénzkezelési tanácsokkal látják el őket, hiszen legnagyobb problémájuk, hogy maguktól nem tudják beosztani a fizetésüket.

(A címoldali fotó illusztráció!)