Erdély egyik legrégebbi és legrangosabb Néptánc és Népzene Találkozóját szervezik hétvégén Sepsiszentgyörgyön. A Háromszék Táncegyüttes által, rögtön a rendszerváltás után elindított rendezvényt idén 30-ik alkalommal szervezik a Sepsi Arénában, ahol a táncos lábú legényeknek és leányoknak lehetőségük lesz idős adatközlőktől vagy hivatásos táncosoktól, zenészektől tanulni és velük együtt mulatni. A sepsiszentgyörgyi találkozók a kezdeti években főként az adatgyűjtésről szóltak, most már a megmutatás korszaka van, mutattak rá a szervezők, akik szerint éppen kultúra váltás zajlik, eltűnőben van egy korszak népi kultúrája.

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes igazgatója, Deák Gyula a Sláger Rádió érdeklődésére felidézte, hogy rögtön a rendszerváltás után létrehozták a hivatásos táncegyüttest, amely 1991 végén megszervezte az első Népzene és Néptánc Találkozót. Két évig évente két alkalommal is szerveztek olyan eseményt, amelyekre meghívták a hagyományőrző adatközlőket és videóra vették táncukat és rögzítették zenéjüket.

Idős hagyományőrző adatközlő tánca | Fotó: Henning János

Deák Gyula szerint az eredeti ötlet az volt, hogy olyan körülményeket teremtsenek, ahol a hagyományőrző adatközlőket megfelelő módon tudják rögzíteni, hogy táncuk, zenéjük megmaradjon az utókornak, ugyanakkor lehetőséget teremtsenek a hivatásos vagy amatőr táncosoknak és zenészeknek is, hogy együtt mulassanak és tanuljanak az adatközlőktől. Az elmúlt évek során hatalmas mennyiségű videó és audio anyagot gyűjtött össze a Háromszék Táncegyüttes, gyakran ezeket használják előadásaikra készülve vagy egy-egy táncrend megtanulásához.

Ivácson László a Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője a Sláger Rádiónak elmondta, hogy a ‘90-es évek elején még az erdélyi falvakon is romantikáját élte a népi kultúra, még sok adatközlő volt, akik részt vettek a sepsiszentgyörgyi találkozón, testközelbe kerültek és bemutatták tudásukat a közönségnek. Ezek az adatközlők már megöregedtek, sokan meghaltak ezért ma már nagyítóval kell keresni őket. „Jelenleg kultúra váltás történik, eltűnőben van egy korszak, egy generáció kultúrája”, mutatott rá Ivácson László.

Ivácson László és Deák Gyula a Háromszék Táncegyüttes vezetői | Fotó: Kovács Zsolt

A Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője szerint mivel eltűnőben van az a fajta természetes hagyományozódás amikor az apa vagy nagyapa megtanítja fiának vagy unokájának a táncokat és zenéket, ezért felértékelődik az elmúlt években videóra vagy hanganyagra rögzített archívum. „Mi ezeket nem akarjuk elrejteni, ezért mindenki számára közzétettük a www.folkmedia.ro honlapon”, mutatott rá Ivácson László.

Hozzátette: az elmúlt években a népi kultúra beköltözött városra a táncházmozgalom révén. Most onnan költözik vissza falura, hiszen a városi oktatók kimennek és visszatanítják a táncokat és zenéket. „Előfordult már olyan is, amikor az unoka videóról vagy oktatótól tanulta meg a nagyapja táncát”, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi szakember. Véleménye szerint a hivatásos vagy hagyományőrző amatőr táncegyüttesek fontos láncszemei annak, hogy falvakra visszakerüljön a néptánc és népzene, hiszen ma már az emberek nem táncolnak esténként a csűrökben, hanem ezek az események a táncegyüttesek köré csoportosulnak.

Rajt előtt a 30. Népzene- és Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön

Több mint száz hagyományőrzővel találkozhatnak a résztvevők a 30. Népzene- és Néptánctalálkozón Sepsiszentgyörgyön pénteken és szombaton. A Sepsi Arénában zajló szombati programokra még lehet jegyeket váltani, a szervezők ingyenes autóbuszjáratokat biztosítanak a helyszínre.

Aprók bálja | Fotó: Henning János

A népzenei programkínálat közül kiemelkedő csemege lesz a szombat délután 17 órától kezdődő Jótékonysági koncert Mestereinkért névre keresztelt programpont, melynek keretében több mint 20 zenész szólaltatja meg hangszerét a karitatív céllal: idős adatközlő zenészek megsegítésére gyűjtenek.

November 10-én, szombaton 9:00 és 23:30 között óránként lesz buszjárat a Gólya utcai állomástól a Sepsi Arénához: az autóbuszok egészkor indulnak a Gólya utcából, félkor pedig vissza a Sepsi Arénától. Ezen kívül 17:30 és 20:00 óra között félóránkénti járatokat is beütemeztek a szervezők mindkét irányba. Az utolsó autóbusz 23:00 órakor indul a Gólya utcából, 23:30-kor pedig vissza a Sepsi Arénától. Az autóbuszok az 5-ös járat útvonalát követik, érintve a következő megállókat: Gólya utca – Szabó Kati Sportcsarnok – Domb utca – Tervező Intézet – Lábasház – Református templom – Strand utca – CFR állomás – Kaufland – Sepsi Aréna.

Ifjú tehetségek | Fotó: Ádám Gyula

Az Aprók Bálján és az Ifjú Tehetségek Műsorán összesen több mint 500 gyerek és kamasz fog színpadra lépni. A fellépők között lesz a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató több döntőse és díjazottja, a Cickom Énekegyüttes, a Kalotaszeg Legénytársulat, a Tokos zenekar, Vaszi Levente, illetve Vrencsán Anita. Gilyén Miklós (Küküllődombó), Bartha Gergely és Bartha Jolán (Mezőpanit), a Népművészeti Mesterei is jelen lesznek a rendezvényen, illetve díszvendég lesz a Magyar Állami Népi Együttes is, amely két előadást, a Tánckánon és a Megidézett Kárpátalja című produkciókat mutatja be.

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezte rendezvény programja és a jegyvásárlási információk ITT olvashatóak.