Jelentősen átalakíthatja a lakosság hulladékgazdálkodási szokásait és a hulladékkezelő rendszerek működését a kormány által a napokban elfogadott rendelet, amelynek célja, hogy alapos szelektív válogatásra bírja a háztartásokat, hogy csökkenjen a lerakókba kerülő szemétmennyiség. Jövő év januárjától már „zsebre megy a játék”, hiszen bevezetik az „annyit fizetsz, amennyit eldobsz” elvet. Várhatóan kevesebbet fizet, aki alaposan megválogatja az általa termelt hulladékot, például komposztálással próbálja csökkenteni a háztartási hulladék mennyiséget. Ezzel szemben többe kerül a szemétszállítás annak, aki mindent válogatás nélkül eldob.

A mennyiségalapú hulladékgyűjtés kapcsán Cseke Attila az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője korábban rámutatott: az energiafogyasztást, gázt, elektromos áramot és a vizet is az elfogyasztott mennyiség függvényében fizetjük. Ezek alól kivételt képez a szemétszállítási-díj, amelynek ára állandó. Mindez nincs rendjén, hiszen az emberek nem azonos mennyiségű hulladékot termelnek. Ha valaki huzamosabb ideig nem tartózkodik otthon, nem jogos elvárás, hogy fizetésre kötelezzék” – mutatott rá Cseke Attila.

Ambrus József a Kovászna megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

A több mint 150.000 háromszéki hulladékgazdálkodását megszervező Kovászna megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója, Ambrus József lapunk érdeklődésére rámutatott, az új jogszabály lényeges eleme, hogy bevezeti a tonnánként 30 lejes illetéket minden lerakóba kerülő háztartási hulladék után, így mindenkinek az az érdeke, hogy csökkenjen ez a mennyiség. A begyűjtőket arra kötelezik, hogy megkülönböztetett árat vezessenek, tehát mindenki annyit fizet, amennyit eldob. A törvény négy lehetőséget ad a begyűjtőknek: vagy a hulladék térfogata, a súlya, a begyűjtés gyakorisága alapján, vagy pedig a szemétszállító cég által forgalmazott zsákok méretének függvényében fizeti az elszállítást.

Ambrus József rámutatott, hogy Háromszék azon kevés megyék egyike, ahol működik az integrált hulladékkezelési rendszer, azáltal, hogy tavaly októberben elindították a lécfalvi hulladékkezelő központot. Ezt országos szinten csak Kovászna, Argeș, Beszterce és Botosani megyékben sikerült elérni. Ez Háromszéken egy új hulladékkezelési rendszer bevezetését is magával hozta, miszerint a magánházaktól egyik héten a háztartási hulladékot, másik héten a szelektíven válogatott szemetet szállítják el.

A rendszer eredményességét számadatok is igazolják, hiszen jelentősen sikerült csökkenteni a lerakott szemét mennyiséget. Az Öko Sepsi Társulás által kiszolgált 36 közigazgatási egység területén, a falvakon 35,33 százalékkal csökkent a lerakóba kerülő vegyes hulladék mennyiség, mivel már nem dobják el a komposztálható hulladékot, a fűvet és nyesedéket. Városon 11,27 százalékkal csökkent a háztartási szemét mennyisége. Ezzel párhuzamosan idén április és június között a tavalyi második negyedévhez képest, falun 2,67 százalékról 14 százalékra emelkedett a szelektív hulladék mennyiség míg városon 11,14-ről 20,10 százalékra emelkedett a szelektíven válogatott és biológiailag lebomló hulladék mennyisége.

Hulladékválogatás a lécfalvi lerakóban | Fotó: Kovács Zsolt

Ambrus József szerint a számadatok javulása ellenére még messze vagyunk a 2019-re érvényes 35 százalékos szelektív gyűjtési céltól. Ugyanakkor a lécfalvi lerakóba kerülő hulladékok kompozíciójának elemzéséből az is kiderült, hogy miként lehet javítani a mutatókon. A Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója szerint jelenleg a háztartási hulladékban 10 százalékban marad benne a szelektív hulladék, viszont nagyon nagy – mintegy 50 százalék – a zöld és biológiailag lebomló hulladék. „Mindez nem kellene oda kerüljön, viszont januártól megváltozhat az „annyit fizetsz, amennyit eldobsz” elv bevezetésével”, mutatott rá Ambrus József, aki emlékeztetett, hogy a Tega köztisztasági vállalat a sepsiszentgyörgyi magánházakhoz már 120 literes kukákat helyezett ki, amelyekbe külön lehet gyűjteni a zöldhulladékot.