Sepsiszentgyörgy főterének villanyoszlopain jelentek meg a hirdetések, miszerint egy német gyűjtő régi, német gyártású varrógépeket vásárolna, amelyekért csábítónak tűnő 60.000-65.000 eurót kínál helyben. Mivel a csalók által alkalmazott trükk időről-időre Háromszéken is felbukkan a rendőrségtől érdeklődtünk, hogy mit tesznek az átverések megakadályozása ellen, és milyen módszerrel próbálják átverni a lakosságot.

Nicoleta Tolvaj Marin rendőrségi szóvivő érdeklődésünkre elmondta, hogy a csalók ezúttal egy a 90-es években virágzott átverési módszert gondoltak újra. Arra számítanak, hogy a rendkívül csábító összeg reményében érdeklődők felhívják a hirdetésen szereplő telefonszámot.

Varrógépes csalók hirdetése sepsiszentgyörgyi lámpaoszlopon | Fotó: Kovács Zsolt

A „német gyűjtő” pedig azt mondja, csak akkor tudja kifizetni a felkínált összeget, ha a varrógép tulajdonosa rendelkezik eredetiséget igazoló dokumentummal. Mivel legtöbb esetben a régi varrógépeknek már nincsenek meg az irataik, a csaló felajánlja, hogy ismer egy másik személyt, aki néhány ezer euróért cserében be tudja szerezni a kért dokumentumot. A probléma az, ha az áldozat a nagy nyereség reményében kifizeti a két összeget, hiszen amikor újra megpróbálja felvenni a kapcsolatot a titokzatos „gyűjtővel”, az már nem lesz elérhető, így az illető marad a kárral.

A háromszéki rendőrség szóvivője óva int mindenkit attól, hogy bedőljenek ennek a csalásnak. Ugyanakkor a hatóságok számára nehéz fogást találni egy varrógépvásárlási hirdetésen, ezért is maradt fenn évtizedeken át ez az átverés. Nicoleta Tolvaj Marin úgy tudja, Kovászna megyében az elmúlt időszakban nem voltak áldozatai ennek a fajta átverésnek, de ha valaki csalás áldozata lesz a lehető legrövidebb időn belül jelentkezzen a rendőrségen.