Brutálisan ütlegeltek egy lovat a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben. Az állatkínzást egy lakó filmezte le a szomszédos tömbházból, és a közösségi oldalon osztotta meg. A rendőrség hivatalból eljárást indított, zajlik a nyomozás, próbálják azonosítani az elkövetőt, mondta el a Sláger Rádió megkeresésékre Nicoleta Tolvaj-Marin rendőrségi szóvivő.

Hozzátette, hasonló panaszok még nem futottak be a rendőrségre, ám arra kéri a polgárokat, hogy bármilyen bűncselekménynek, vagy kihágásnak szemtanúi azonnal jelezzék a 112-es sürgősségi hívószámon. Ez megkönnyíti a rendőrség feladatát, könnyebben tudjuk azonosítani az elkövetőket, minél később indítunk kivizsgálást, annál nehezebb az azonosítás, részletezte a szóvivő.

Elmondta, a lovat szombaton bántalmazták. A videón látszik, amint a ló után egy betondarabot kötöttek, majd egy bottal durván ütlegelik a szemmel láthatóan ijedt állatot. A ló többször is megugrik, miközben egy férfi teljes erejéből üti a bámészkodók gyűrűjében.

Sikó Barabási Sándor a Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetője a Sláger Rádió érdeklődésékre elmondta, egy külön ügyosztály foglalkozik az állatjóléttel, azt követik, milyen körülmények között tartják az állatokat, van-e azonosító csipjük, beoltották-e. Hetente érkeznek bejelentések, legtöbb esetben kutyák bántalmazását jelentik, mondta a főállatovos.

Hozzátette, minden bejelentést kivizsgálnak, ha a bántalmazást bizonyítani tudják bírságot is kirónak. Meglátása szerint, az elmúlt időben sokat javult a helyzet, elsősorban azért, mert egyre többen odafigyelnek, és szóvá teszik, ha állatbántalmazást látnak. „Ha nem megyünk el szó nélkül az ilyen esetek mellett, akkor változik a hozzáállás, a bánásmód. Gyakran az elkövetők is megbánják, amit tettek”- részletezte Sikó Barabási Sándor.