Az év első felében enyhén emelkedett az öngyilkosságok száma Kovászna megyében, miközben országos szinten már nyolcadik éve folyamatosan csökken azoknak a száma, akik önkezükkel vetnek véget életüknek. A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint, az év első felében 15 öngyilkosságot követtek el, míg az elmúlt év hasonló időszakában 11-en választották az önkezű halált.

A közegészségügyi igazgatóság szerint, Háromszéken tavaly egész évben 43 személy lett öngyilkos, közülük 32 volt férfi, és 11 nő. Az áldozatok többsége akasztás által és mérgezéssel vetett véget az életének.

A Sláger Rádió megkeresésére Zoor Richárd pszichológus elmondta: „nem beszélhetünk általános növekvő tendenciáról, hiszen néhány esetből és egy éves statisztikából nem lehet messzemenő következtetést levonni. A sepsiszentgyörgyi szakember szerint, mítosz az, hogy a székely ember magába forduló, nehezen nyílik meg, magába fojtja a problémáit, és ezért amikor a „sok kicsi összegyűl”, hajlamosabb az öngyilkosságra.

A pszichológus szerint sok esetben a nehéz gazdasági helyzet áll az öngyilkosságok hátterében. A szülők arra kényszerülnek, hogy külföldön próbáljanak szerencsét, a fiatalok magukra maradnak, nem figyel rájuk senki. Esetenként elég lenne kicsit faggatni a gyereket, hogy megossza a problémáit, és ezzel is megelőzhető a tragédia, véli Zoor Richárd.

Az idősek szintén veszélyeztettek, sokan kilátástalannak érzik életüket vagy nehezen birkóznak meg azzal, hogy az aktív életből vissza kell vonuljanak, kevés a havi nyugdíj, egyre nehezebb a megélhetés. A pszichológus szerint fontos, hogy figyeljünk családtagjainkra, és ha valaki a megszokottól eltérő módon viselkedik, javasoljuk, hogy kérje szakember segítségét.