Borsos bírságokkal sújtotta a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal a háromszéki önkormányzatokat a játszótereken észlelt hiányosságok miatt. A Sláger Rádió által megszólaltatott szakértő szerint, a játszóterek biztonságát valójában nem ellenőrzi senki, a fogyasztóvédők az általános szabályozást kérik számon, a feliratokat, a szabályzatot, esetleg a kerítést, ám a valós biztonsági elemekre, tényezőkre nem figyelnek.

Mircea Diacon háromszéki fogyasztóvédelmi főfelügyelő-helyettes szerint, április-májusban a megye területén 18 játszóteret ellenőriztek, 16 esetben bukkantak szabálytalanságra, 19 pénzbírságot róttak ki, mert előfordult, hogy egy játszótér esetében két hiányosságért is büntettek, így összesen több mint 28 ezer lejt hajtottak be.

Játszótér Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Sepsiszentgyörgy önkormányzatának Facebook oldala

Arra külön kitérnek, hogy Sepsiszentgyörgyön négy éve sorozatosan büntetnek, ezidő alatt 135 ezer lej bírságot róttak ki, a legtetemesebbet két évvel ezelőtt, amikor egy gyerek megsérült a mozgásparkban, mert beszorult az ujja. Diacon szerint addig a játszótereket nem lehet használni, amíg az általuk jelzett hiányosságokat nem pótolják.

Czimbalmos Csaba városmenedzser a Sláger Rádiónak elmondta hetente ellenőrzik és javítják a játszótereket, az önkormányzat két alkalmazottja csak ezzel foglalkozik. A városmenedzser szerint a kerítésekre építkezési engedély kell, de ehhez tisztázni kell a tömbházak közötti területek tulajdonjogát. Első körben a 47 játszótér közül tucatnyit kerítenek be és a hiányzó tájékoztató táblákat is megrendelték.