Életveszélyes a telefon használata vezetés közben! Ez vezetett a Magyarországon történt tragédiához, amelyet egy Maros megyei kisbusz sofőrje okozott, aki élőben közvetítette Facebook-oldalán a száguldásukat. Eközben előzni kezdett, és nem figyelt az útra, mert közben olvasta az élő közvetítéséhez fűzött kommentárokat. A kisbusz óriási erővel csapódott neki egy szemből érkező teherautónak. A balesetnek 9 áldozata van és összesen 35 gyerek maradt árván.

Az eset kapcsán Dobra Csaba az egyik sepsiszentgyörgyi gépjárművezetői iskola tulajdonosa és oktatója a Sláger Rádiónak elmondta: a gépjárművezetésnek reflexé kell válnia, másodperc töredéke alatt kell fékezni, vagy irányt váltani, ám ez nem lehetséges, ha a sofőr közben másra figyel.

A sepsiszentgyörgyi sofőriskolai oktató tapasztalata szerint, egyre nagyobb mértéket ölt a telefon, és az internet használata gépkocsivezetés közben. Ha egy autó kaotikusan halad, össze-vissza fékez, derékszögben veszi be a kanyart, nem biztos, hogy ittas a sofőr, hanem az ölében tartott telefont nézi a feje lehajtva, tehát nem is látja, mi történik előtte, mögötte – részletezte az oktató.

Szerinte, ez sokkal veszélyesebb, mint ha telefonon beszél a sofőr, mert akkor legalább előre néz, és látja az utat. Hozzátette, a gyalogosok esetében is veszélyes az internethasználat, gyakran úgy lépnek be a gépkocsi elé, hogy fel sem néznek a telefonból.

Nicoleta Tolvaj-Marin a Kovászna megyei rendőrség szóvivője szerint az év első négy hónapjában 68 bírságot róttak ki, mert a gépkocsivezető vezetés közben telefonált, vagy használta a készüléket. Két súlyos balesetet is okozott Kovászna megyében, hogy a sofőr telefonált, ezekben egy személy életét veszítette.

A belügyminisztérium a Facebook oldalán tett közzé figyelemfelkeltő felhívást a magyarországi tragédia kapcsán. A megszokottól eltérő, nem hivatalos hangvételű írásban a telefonhasználat veszélyeire hívják fel a figyelmet. „Egy magyarországi országút…egy gépkocsivezető a Facebookon…kilenc halott…több árva gyerek! Stop! Ez már sok…Túl sok!”– olvasható a minisztérium közösségi oldalán.

Felhívásukban úgy fogalmaznak, ha egy tömegközlekedési járműben a sofőr telefont használ, és ezzel veszélyezteti az utasok életét, figyelmeztetni kell, ha nem hallgat a szóra, hívni kell a 112-es sürgősségi számot. Akik utasokat szállítanak meg kell értsék, hogy mások életéért felelnek, ha már a sajátjuk nem fontos. „Ne feledjétek nem egyedül közlekedtek, az utak nem a tietek! A felelőtlenség oda vezethet, hogy a családotok számára a telefonnal rögzített kép legyen az utolsó emlék rólatok! Értsétek meg egyszer s mindenkorra”- áll a minisztérium bejegyzésében.