Hazatért Barcarozsnyóról az erdővidéki őselefánt csontváz. Közel két éves barcarozsnyói „vendégeskedés” után hazatért Barótra a világszenzációnak számító masztodon csontváz. A Székely Nemzeti Múzeum alegységének, a baróti Erdővidék Múzeumának a tulajdonában levő leletet egy időre átengedték a barcarozsnyói Dinó parknak, cserébe ők segítettek a csontok konzerválásában.

A 3,5–4 millió évesre becsült őselefánt szinte teljes csontváza jelenleg a megtalálás helyzetében, fekve tekinthető meg a múzeumban, hiszen túl nagy ahhoz, hogy a meglevő teremben felállítsák. Mellette térképen látható, hol találták meg, sőt egy festményen a több millió éve élt állat is megtekinthető. A baróti épületet bővíteni kell, hogy elférjen benne a hat méter hosszú és négy méter magas csontváz.

Őselefánt csontváz | Fotó: 3szek.ro

Vargha Mihály a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a Sláger Rádiónak elmondta, egy üvegcsűrben szeretnék állva bemutatni a leletet, ám a múzeum nem pályázhat infrastruktúra bővítésre, ezt az önkormányzatok kellene meglépjék, hiszen óriási turisztikai potenciál rejlik ebben a leletben. Ha Barcarozsnyóra félmillióan ellátogattak, hogy megnézzék, Barótra is eljönne évente legalább százezer turista, csak megfelelően kell bemutatni”- mondta a múzeumigazgató.

Mint ismeretes a szenzációs leletet 2008 nyarán a felsőrákosi lignitbányában találták. A mintegy 3,5 millió évvel ezelőtt élt őselefánt csontvázának a 85 százalékát tárták fel, többek között a hatalmas koponyát, az egy méternél hosszabb lábszárcsontokat, csak néhány apró rész hiányzik, ez teszi a világon egyedülállóvá a leletet.