Európa szerte fontos és mérvadó, kortárs színházi produkciókkal ismerkedhet meg ezekben a napokban a sepsiszentgyörgyi közönség. A Sláger Rádió „Színházi Tükrözések” című sorozatában bemutatja a május 4 és 16-a között zajló Reflex 4 Nemzetközi Színházi Fesztivál fellépőit és előadásait.

A Song of the Goat Theatre (Kecske Éneke Színház) 1996-ban alakult Wrocławban. A csoport azóta Európa egyik leginnovatívabb színházi műhelyének számít. A benne dolgozó színészek és rendezők a színház saját, minden más műfajhoz képest önálló megnyilvánulási formáit kutatják. A társulat egy folyamatosan fejlődő, tréningeken és próbafolyamatokon alapuló laboratóriumként működik, új formákkal, alkotói technikákkal és előadásnyelvezetekkel kísérletezik, a színész és rendező viszonyának folyamatos újra fogalmazásával. Az alkotók a drámai szöveg, a mozgás és a zene olyan összhangját kutatják, amelyben egyik forma nem rendelődik alá a másiknak, hanem egymást felerősítve működnek, s így képesek elementáris, érzéki kapcsolatot teremteni a közönséggel.

A Songs of Lear című előadásuk a 2012-es edinburgi Fringe Fesztiválon elnyerte a Fringe First-díjat, a fesztivál legrégebbi és legnívósabb díját, illetve ugyanazon a fesztiválon a Herald Archangel- és a Musical Theatre Matter-díjakat. Az előadást jelölték továbbá a Total Theatre-díjra is.

A Reflex sárgájába öltözött a sepsiszentgyörgyi színház

A Songs of Lear (Lear dalai) című előadásuk egy olyan nem-lineáris szerkesztésű drámai esemény, amelyben az alkotók a Lear király történetének mechanikus lebonyolítása helyett a tragédia felszín mögötti áramlataival kapcsolják össze a nézőt. A drámai energia a zene, az erőteljes gesztusrendszer és a költői szöveg szabad találkozásából jön létre. Ebben az asszociatív, érzéki dramaturgiájú előadásban nincs szükség karakterekre, szereplőkre, klasszikus értelemben vett színpadi szituációkra: itt már csak színészek vannak, akik magukra veszik a szereplők sorshelyzeteit, szemünk láttára materializálják a lélek belsejében zajló drámát. Színpadi történetmesélés helyett színházi történésben részesítenek bennünket. Amit kapunk: koncertszerű oratórium és intim önvallomás dinamikus összhangzata.

Az előadás a REFLEX4 Fesztiválon három alkalommal is lejátszásra kerül: május 5-én, szombaton 19 órától, május 6-án, vasárnap 19 órától, illetve május 7-én, hétfőn 18 órai kezdettel a Háromszék Táncstúdióban. Bővebb információk a fesztivál előadásairól a www.reflexfest.ro weboldalon.